Форумът в Анталия! Карадайъ се срещна с президента на Косово

Лидерът на ДПС изрази пълна подкрепа за членството на Босна и Херцеговина в НАТО

Форумът в Анталия! Карадайъ се срещна с президента на Косово | StandartNews.com

Пълна либерализация на визовия режим за Косово и свободното движение на косовските граждани. Това обсъдиха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и президентът на Косово Вьоса Османи. Двамата се срещнаха в рамките на Международния дипломатически форум, който се провежда в турския курорт Анталия от 11 до 13 март 2022 г.

Заедно с Карадайъ в делегацията на ДПС са съпрезидентът на АЛДЕ и евродепутат от ДПС/”Обнови Европа” Илхан Кючюк и зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов.

Категорично подкрепяме признаването на Република Косово от всички държави-членки на ЕС, заяви Мустафа Карадайъ. В срещата участва и външният министър на Косово Доника Гарвала.

Antalia42

Преди това Мустафа Карадайъ разговаря със Сефик Джаферович, член на президентския съвет на Босна и Херцеговина. Обсъдихме сложната ситуация в страната и влиянието, което кризата в Украйна има върху Босна и Херцеговина, съобщи Илхан Кючюк.

Antalia43

Председателят на ДПС  Мустафа Карадайъ изрази пълна подкрепа за членството на Босна и Херцеговина в НАТО и отбеляза, че европейската интеграция е най-добрата инвестиция в сигурността и просперитета на страната.

Маратон от срещи имаше делегацията на ДПС, водена от Мустафа Карадайъ. Лидерът на Движението разговаря в петък с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по ключови теми за регионалната и световната сигурност. Делегацията на ДПС се срещна и с еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархей.

Antalia44

Карадайъ имаше разговори с външните министри на Азербайджан - Джейхун Байрамов, на Косово - Беджет Пацоли, и на Република Северна Македония - Буяр Османи.

Форумът в Анталия обсъжда ключови теми от регионалната и световната сигурност, свързани с енергийната диверсификация и предизвикателствата пред външната политика, каза Мустафа Карадайъ. Ние поставяме тези теми във всички наши разговори, представяме гледната точка на България, изразяваме позицията на ДПС, допълни още лидерът на Движението. И заяви: „Важно е да се чуе гласът на България”.

Във форума, който за втора година събира политически лидери, дипломати от най-висок ранг и учени, участват върховният представител на ЕС Жозеп Борел, Александър Шаленберг - министър по европейските и външни работи на Австрия, президентът на Словения Борут Пахор, външният министър на РСМ Буяр Османи, премиерът на Албания Еди Рама, бившият премиер на РСМ Зоран Заев, премиерът на Косово Албин Курти и др. От българска страна във форума днес се включи и премиерът Кирил Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай