Форсмажорът на Нинова и непреодолимата сила на Петков

ДПС разкри задкулисните планове на Иво Прокопиев и обърка сметките му

Форсмажорът на Нинова и непреодолимата сила на Петков | StandartNews.com
  • ДПС разкри задкулисните планове на Иво Прокопиев и обърка сметките му

Едно нечакано изказване на вицепремиера Корнелия Нинова промени политическия дневен ред, удари с рикошет премиера и ни върна в първите дни на пандемията. Когато тогавашният премиер Бойко Борисов обяви, че внася в Народното събрание законопроект за въвеждане на извънредно положение, а целокупният народ тръгна по адвокати да се консултира дали това означава форсмажор. Знайни и незнайни юристи се появяваха в медиите, за да обясняват доколко пандемията от COVID-19 може да бъде третирана като събитие с непреодолима сила и кой какво може да спести от задълженията си. В крайна сметка се оказа, че

извънредно се разпореждаше само държавата

с правата и свободите, а бизнесът и хората пиха по една студена вода, след като отложиха за 6 месеца кредитите си, а после трябваше да плащат допълнителни лихви и такси.

Сега, когато бизнесът е с провалени сделки заради войната в Украйна, властта отново заговори за форсмажор. Корнелия Нинова заяви в сряда, че предвижда България да е първата страна в Европа, която ще промени законите си така, че да защити потърпевшите износители заради force majeure (непреодолима сила).

Не отчете обаче един малък форсмажор - че ГЕРБ е опозиция. И един голям форсмажор - че непреодолимите сили са в самата управляваща коалиция.

Така и не стана ясно кой ще се възползва от икономическия форсмажор. Но политическият вече удари и премиера, и четворната коалиция, и ментора й Иво Прокопиев.

Непреодолимата сила на инфлацията засега се оказва най-болезнена. Усети го първо Кирил Петков. Постъпването на бензина и олиото

извади хората пред бензиностанциите

мъж издъхна на опашката в бургаски супермаркет, а българите се юрнаха да се презапасяват с всякакви продукти от първа необходимост, след като финансист № 1 Асен Василев предположи, че следващата спекулативна цена ще е на брашното. Макар да успя да убеди народа, че зад галопиращите цени стои пъкленият план на ГЕРБ, Василев не съумя да разсее опасенията, че държавата не е в състояние да се справи с извънредната ситуация. Роди се нов страх - след Жан-Виденовата зима може да заговорим за Кирил-Асенова пролет. Накрая цялата вина за бензина бе хвърлена персонално върху две компании, което накара целия бизнес да настръхне, тъй като не е ясно кой ще е следващата нарочена жертва. Момчетата от Харвард може и да са виртуози в управлението на риска, но все още дишат във врата на Борисов при управлението на спекулата.

Влизането в кръгова отбрана логично отекна в управляващата коалиция.

Първият препъникамък се оказа БНБ

Непреодолима сила стана бакалавърската степен на бивша банкерка от Сити банк България, която макар и завършила "Принстън", се оказа че не отговаря на условията за гуверньор.

Защото според закона тя трябва да е магистър. Опитът адхок да се променят правилата не само удариха на камък, но и родиха невъзможен нов съюз - между  "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Форсмажорната четворка посече "Продължваме промяната" и наложи само 7 дни срок за представяне на кандидати.

Втората непреодолима сила стана Еър полисингът. И тук спирачка удари президентът Румен Радев, който настоя само родни изтребители да пазят небето ни. Намеси се и БСП, когато се заговори, че американският военен министър идва в България, за да поиска една от малкото ни бойни гордости - С-300, да замине за Украйна. Преговорите с американците се оказаха толкова оживени, че дори отмениха правителственото заседание, което трябваше да се произнесе за икономическия форсмажор. А

Десислава Атанасова дори смени основния въпрос в държавата

"Кой?" с "Къде е премиерът?".Непреодолима сила удари и гуруто на кабинета Иво Прокопиев. Той събра на отчет министрите на поредната си среща "Бизнес-правителство", но само ден по-късно се разбра, че обещанията, които бяха дадени там, няма как да бъдат изпълнени. Планът за възстановяване и устойчивост се оказа в пореден форсмажор.

Брюксел ни го върна, след като само преди седмица Петков и Василев внесоха окончателните корекции. Стана ясно защо планът се е бавел досега. Разкритието направи ДПС. Зам.-председателят на Движението Йордан Цонев обяви, че в Плана е трябвало да бъдат добавени проекти на Прокопиев, свързани с батерии и фотоволтаици.

Така Прокопиев вместо да събира поредното финансиране от сладкото си задкулисно управление, влезе отново в обяснителен режим. От една страна му се наложи публично да обяви, че няма да прави бизнес с батериите. А от друга - да преглътне горчилката от осветяване на задкулисните му планове досега. Хамид Хамид разкри, че именно Прокопиев е бил "емисарят", който е съветвал Любомир Каримански да се откаже от надпреварата за БНБ в полза на личен интерес. А Десислава Атанасова потвърди, че

бизнесменът издател е кадрувал в управленията на ГЕРБ

Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова по-голям ще става обхватът на икономическото извънредно положение.

По-страшен за властта обаче е политическият форсмажор, при който непреодолимите сили започват да действат така центробежно, че помитат всичко по пътя си. Като нищо може да взривят коалицията и да се сбъднат думите на Тома Биков, че форсмажорът в икономиката ще доведе до форсминор във властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай