Вторник,

Форсмажорът на Нинова и непреодолимата сила на Петков

От: Екатерина Николова -
1338
Форсмажорът на Нинова и непреодолимата сила на Петков
A
A
A
  • ДПС разкри задкулисните планове на Иво Прокопиев и обърка сметките му

Едно нечакано изказване на вицепремиера Корнелия Нинова промени политическия дневен ред, удари с рикошет премиера и ни върна в първите дни на пандемията. Когато тогавашният премиер Бойко Борисов обяви, че внася в Народното събрание законопроект за въвеждане на извънредно положение, а целокупният народ тръгна по адвокати да се консултира дали това означава форсмажор. Знайни и незнайни юристи се появяваха в медиите, за да обясняват доколко пандемията от COVID-19 може да бъде третирана като събитие с непреодолима сила и кой какво може да спести от задълженията си. В крайна сметка се оказа, че

извънредно се разпореждаше само държавата

с правата и свободите, а бизнесът и хората пиха по една студена вода, след като отложиха за 6 месеца кредитите си, а после трябваше да плащат допълнителни лихви и такси.

Сега, когато бизнесът е с провалени сделки заради войната в Украйна, властта отново заговори за форсмажор. Корнелия Нинова заяви в сряда, че предвижда България да е първата страна в Европа, която ще промени законите си така, че да защити потърпевшите износители заради force majeure (непреодолима сила).

Не отчете обаче един малък форсмажор - че ГЕРБ е опозиция. И един голям форсмажор - че непреодолимите сили са в самата управляваща коалиция.

Така и не стана ясно кой ще се възползва от икономическия форсмажор. Но политическият вече удари и премиера, и четворната коалиция, и ментора й Иво Прокопиев.

Непреодолимата сила на инфлацията засега се оказва най-болезнена. Усети го първо Кирил Петков. Постъпването на бензина и олиото

извади хората пред бензиностанциите

мъж издъхна на опашката в бургаски супермаркет, а българите се юрнаха да се презапасяват с всякакви продукти от първа необходимост, след като финансист № 1 Асен Василев предположи, че следващата спекулативна цена ще е на брашното. Макар да успя да убеди народа, че зад галопиращите цени стои пъкленият план на ГЕРБ, Василев не съумя да разсее опасенията, че държавата не е в състояние да се справи с извънредната ситуация. Роди се нов страх - след Жан-Виденовата зима може да заговорим за Кирил-Асенова пролет. Накрая цялата вина за бензина бе хвърлена персонално върху две компании, което накара целия бизнес да настръхне, тъй като не е ясно кой ще е следващата нарочена жертва. Момчетата от Харвард може и да са виртуози в управлението на риска, но все още дишат във врата на Борисов при управлението на спекулата.

Влизането в кръгова отбрана логично отекна в управляващата коалиция.

Първият препъникамък се оказа БНБ

Непреодолима сила стана бакалавърската степен на бивша банкерка от Сити банк България, която макар и завършила "Принстън", се оказа че не отговаря на условията за гуверньор.

Защото според закона тя трябва да е магистър. Опитът адхок да се променят правилата не само удариха на камък, но и родиха невъзможен нов съюз - между  "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Форсмажорната четворка посече "Продължваме промяната" и наложи само 7 дни срок за представяне на кандидати.

Втората непреодолима сила стана Еър полисингът. И тук спирачка удари президентът Румен Радев, който настоя само родни изтребители да пазят небето ни. Намеси се и БСП, когато се заговори, че американският военен министър идва в България, за да поиска една от малкото ни бойни гордости - С-300, да замине за Украйна. Преговорите с американците се оказаха толкова оживени, че дори отмениха правителственото заседание, което трябваше да се произнесе за икономическия форсмажор. А

Десислава Атанасова дори смени основния въпрос в държавата

"Кой?" с "Къде е премиерът?".Непреодолима сила удари и гуруто на кабинета Иво Прокопиев. Той събра на отчет министрите на поредната си среща "Бизнес-правителство", но само ден по-късно се разбра, че обещанията, които бяха дадени там, няма как да бъдат изпълнени. Планът за възстановяване и устойчивост се оказа в пореден форсмажор.

Брюксел ни го върна, след като само преди седмица Петков и Василев внесоха окончателните корекции. Стана ясно защо планът се е бавел досега. Разкритието направи ДПС. Зам.-председателят на Движението Йордан Цонев обяви, че в Плана е трябвало да бъдат добавени проекти на Прокопиев, свързани с батерии и фотоволтаици.

Така Прокопиев вместо да събира поредното финансиране от сладкото си задкулисно управление, влезе отново в обяснителен режим. От една страна му се наложи публично да обяви, че няма да прави бизнес с батериите. А от друга - да преглътне горчилката от осветяване на задкулисните му планове досега. Хамид Хамид разкри, че именно Прокопиев е бил "емисарят", който е съветвал Любомир Каримански да се откаже от надпреварата за БНБ в полза на личен интерес. А Десислава Атанасова потвърди, че

бизнесменът издател е кадрувал в управленията на ГЕРБ

Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова по-голям ще става обхватът на икономическото извънредно положение.

По-страшен за властта обаче е политическият форсмажор, при който непреодолимите сили започват да действат така центробежно, че помитат всичко по пътя си. Като нищо може да взривят коалицията и да се сбъднат думите на Тома Биков, че форсмажорът в икономиката ще доведе до форсминор във властта.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички