Вторник,

Финансист предлага варианти за управител на БНБ

От: Рачо Рачев -
2387
Финансист предлага варианти за управител на БНБ
A
A
A

Изборът на кандидат за управител на БНБ не е труден, защото има хора, които от десетилетия работят в банката и са много качествени. Подуправителят Калин Христов например е отговарял за стратегията за присъединяването към Еврозоната. Възможен кандидат е и сегашният шеф Димитър Радев. Това обясни пред НоваНюз финансистът доц. Емил Хърсев.

По думите му Любомир Каримански би се справил, но не е хубаво да бъде избран с гласове на опозицията, а без подкрепа от правителството. "Гюров и Каримански не заслужават такова отношение. Нямаха основания да се отправят обвинения, лошо е да се ползват хората за инструмент на боричкания. Така нормален човек не би се кандидатирал за такава позиция, пада нивото на управленските кадри", смята Хърсев.

Според него е хубаво е управителят на БНБ да се избира с консенсус, това е политически избор. А голяма част от управителите на европейските централни банки са бивши политици, така че това е нормално. "Новият шеф на БНБ трябва да постига консенсус и обща визия за финансовата политика, той ще представлява страната в системата на европейските банки", подчерта финансистът. 

Хърсев прогнозира, че инфлацията ще е в рамките на 10%, ако не и по-малко. За него България не живее зле, макар да има трудности, а бюджетът е възможно най-дашният. "Да вземаме заеми и да ги изяждаме е безкрайно лош начин на управление на криза", коментира Емил. Хърсев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички