Финансист предлага варианти за управител на БНБ

Има хора, които от десетилетия работят в централната банка и са много качествени

Финансист предлага варианти за управител на БНБ | StandartNews.com

Изборът на кандидат за управител на БНБ не е труден, защото има хора, които от десетилетия работят в банката и са много качествени. Подуправителят Калин Христов например е отговарял за стратегията за присъединяването към Еврозоната. Възможен кандидат е и сегашният шеф Димитър Радев. Това обясни пред НоваНюз финансистът доц. Емил Хърсев.

По думите му Любомир Каримански би се справил, но не е хубаво да бъде избран с гласове на опозицията, а без подкрепа от правителството. "Гюров и Каримански не заслужават такова отношение. Нямаха основания да се отправят обвинения, лошо е да се ползват хората за инструмент на боричкания. Така нормален човек не би се кандидатирал за такава позиция, пада нивото на управленските кадри", смята Хърсев.

Според него е хубаво е управителят на БНБ да се избира с консенсус, това е политически избор. А голяма част от управителите на европейските централни банки са бивши политици, така че това е нормално. "Новият шеф на БНБ трябва да постига консенсус и обща визия за финансовата политика, той ще представлява страната в системата на европейските банки", подчерта финансистът. 

Хърсев прогнозира, че инфлацията ще е в рамките на 10%, ако не и по-малко. За него България не живее зле, макар да има трудности, а бюджетът е възможно най-дашният. "Да вземаме заеми и да ги изяждаме е безкрайно лош начин на управление на криза", коментира Емил. Хърсев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай