Филиз Хюсменова: Това е опит за политическо убийство

Филиз Хюсменова: Това е опит за политическо убийство | StandartNews.com

- Как се чувствате, какъв е коментарът ви, госпожо Хюсменова?
- Потресена съм, в пълен шок! Това е опит за убийство, но не просто убийство. Това е опит за политическо убийство. И България повече няма да е същата. В държава, членка на ЕС, това е недопустимо. Никъде подобен инцидент не може да се случи. И възникват множество въпроси защо се прави. Има страх от ДПС преди избори? Има нужда ДПС да бъде отслабена? Има нужда ДПС да бъде дискредитирана? Или деконструирана.

- Тази конференция беше белязана от твърде необичайната новина за оставката на лидера Ахмед Доган. А сега и случилото се на най-висшия форум.
- Това е негово лично право. Той управлява тази партия вече 23 години. 28 години е в политиката (б.р. 5 години преди официалното учредяване на ДПС през 1990 година, партията работи в нелегалност). Той решава да се оттегли, да отвори нов хоризонт, нови възможности. Да даде път на други лидери, да развива партията, да я позиционира по друг начин, а в чисто човешки план всеки човек има нужда в един момент да се оттегли, за да се отдаде на други свои занимания, на наука. Всъщност това, което винаги е искал Доган.

- Каква беше първата реакция на ключовите либерали като Греъм Уотсън, които станаха свидетели на целия ужас на сцената?
- Това е недопустимо в страна членка на ЕС. И че Европейският съюз ще трябва да обърне много сериозно внимание на България и за демократичните процеси, в кавички, които се развиват в тази държава.

- Част от делегатите ви поискаха оставка на МВР-министъра, дори на цялото правителство като плод на емоция ли да отчитаме тези възгласи?
- Не е плод на емоция. Тази зала с над 1000 души видяхте как реагира. Тя стана и скандира "ДПС". ДПС ще го има, независимо от това кой как и по какъв начин иска да ни ликвидира.

- Каза ли ви нещо лидерът, след като отидохте при него зад сцената?
- Не, не сме имали такава възможност.
(Около час и половина по-късно лично Ахмед Доган позвъни на Филиз Хюсменова с молба тя да прочете доклада му пред делегатите. По думите й Доган звучал добре.)


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай