Фандъкова: Важно е да имаме прогноза за бежанците

Фандъкова: Важно е да имаме прогноза за бежанците | StandartNews.com

София. Най-важното е да имаме ясна информация и прогноза – за колко хора говорим, защото всичко е свързано с организация и финансиране. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти във връзка с темата за вчерашната среща със заместник-министъра на вътрешните работи Васил Маринов по повод ситуацията с бежанците.

Ускоряването на даването на статут на бежанците ще постави нови предизвикателства, заяви столичният кмет

„Вчерашната среща беше по повод изработването на нова програма за интеграцията на бежанците от 2014 до 2016 година. Използвах случая да поставя актуалните въпроси, като казах, че ние вече имаме тези проблеми и трябва да работим бързо, за да се актуализира сегашната програма и най-вече – да се финансира. Всички, които присъстваха, представители на общините, включително и на Община Елхово, поставихме ясно въпроса за финансирането, защото се възлагат много задачи на общините, но не е ясно как с финансовите механизми ще започнем да си помагаме", обясни Фандъкова.

Столичният общински съвет вчера взе решение за отваряне на нови кризисни центрове за всички хора, които остават без дом през зимата, припомни Фандъкова.

„Всичко това струва пари. Трябва бързо да се намери механизъм, за да се подготвят общините за зимата. За парите - ще питате правителството и министъра на финансите. По отношение на всички останали въпроси, там присъстваха представители на много граждански организации, както и хора от общностите, особено от сирийската, които работят много в момента. Препоръките и идеите са за включването на повече граждански организации за решаването на проблемите в интеграцията на бежанците", обясни Фандъкова.

„Капацитетът на трите центрове за бежанци в София отдавна е изчерпан. Около 400 души са в повече в трите центъра. Всъщност – няма капацитет. Чухме, че Държавната агенция за бежанците ще започне по-бързо да дава статут. Това ни изправя пред ново предизвикателство, че някои от тези хора, които ще получат статут, разбира се, ще заминат; други ще си намерят жилище и работа. Ще има и хора, които ще потърсят социални услуги, които за сега още не са организирани", каза Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай