Фандъкова: Европа да погледне към културата и образованието

Фандъкова: Европа да погледне към културата и образованието  | StandartNews.com

София. Европа и нейните граждани имат нуждата да погледнат отвъд икономическите и политическите цели на Европа и да погледнат към културата и образованието. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, на откриването на международната конференция „Софийски разговори за Европа".

„В културата и образованието има най-много нужда от мостове и диалог. Влагаме много усилия за културата и образование в София. Най-големите успехи са в това, че Столична община е водеща в създаването на нови политики в сферата на културата – в последните години Общината се отвори за творческите и гражданските организации. Имаме своята стратегия за културата до 2020 година, която е направена във взаимодействие с всички тези организации.

Затова със самочувствие пристъпваме към кандидатстването за Европейска столица на културата през 2019 година. Нашите колеги от съседните общини се присъединиха от нашата кандидатура. Според мен, столицата трябва да бъде двигателят за целия регион", каза още столичният кмет.

Надявам се днешният разговор да ни напомни, че Европа не е само икономически и политически, а и граждански проект. "Това са общи каузи и визии за бъдещето, създавани от поколения. Аз съм оптимист в този разговор, защото според мен европейските ценности са изконните общочовешки ценности.

И ако политиците излъчват тези ценности, няма да е трудно да постигаме целите си. Като кмет на София ролята на членството на България в ЕС и възможността да се възползваме от европейската солидарност е важна", допълни Фандъкова.

Министърът на културата Петър Стоянович откри международната конференция „Софийски разговори за Европа" в НДК, предаде репортер на Агенция „Фокус".

„Мислех, че форматът ще бъде по-затворен, по-административен, но видях, че това може да се окаже форум, на който да говорим за Европа по един по-различен начин. Много се говори за Европа и за европейската идея, но се казва прекалено малко и рядко се говори искрено. Организаторите ме подканиха да бъде искрен". С тези думи министърът на културата Петър Стоянович откри международната конференция.

Той поясни, че за първи път български градове кандидатстват за Европейска столица на културата през 2019 година. "Това благородно съревнование дава възможност кметовете да изведат напред своята европейска принадлежност. Трябва да излезем от технократското говорене за Европа. Прекалено много сме затворени в членове и параграфи и все по-малко се сещаме за идеите на бащите на Европа. В Министерство на културата сме пред финализиране на стратегията за развитие на българската култура. Настоях културата да бъде оставена изцяло в ръцете на неправителствения сектор", каза още министърът на културата.

„Културата е най-лесният общ знаменател между властта и гражданите, чрез който може да върви сговорът, той може да бъде изведен пред скобите на политическото. Виждам ролята на Министерството на културата като обединителен мост", добави Петър Стоянович.

„Един от проблемите, които възникнаха през последните десетилетия на европейски терен, идва от отказа от християнския генезис. Прекалено говорим за прословутото многообразие, но то няма своя стожер. Разчитаме на единството в многообразието. Европейската култура има прекрасно много красиви класически камъни, които правят кула, но спойката между тях е малка и понякога липсва", каза в откриващото си слово министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай