Сряда,

Евродепутати скептични за отношенията със Северна Македония

От: Рачо Рачев -
625
Евродепутати скептични за отношенията със Северна Македония
A
A
A

Истински пробив в двустранните ни отношения със Северна Македония ще бъде постигнат, ако има заложени гаранции за правата на българите в югозападната ни съседка. Мнение изразиха пред БНР евродепутатите Илхан Кючюк от „Обнови Европа“, който е и докладчик за Северна Македония в Европейския парламент, и Андрей Ковачев от Европейската народна партия.

И двамата са по-скоро скептични към резултатите от вчерашната визита на премиера Кирил Петков в Скопие и не смятат за пробив изпращането на вербалната нота до ООН, с която западната ни съседка уведомява страните-членки, че наименованието Северна Македония не представлява териториална претенция към географския регион у нас.

„Стъпка в положителната посока със сигурност, но това е най-лесната стъпка. Големият въпрос е как така да гарантираме правата на българските граждани и затова България трябва да потърси европейска гаранция. Възможно е да бъде поискано преди отварянето на някои от клъстърите в преговорния процес правата на българските граждани да бъдат записани като държавотворен елемент в македонската конституция“, заяви Кючюк.

Прекратяването на дискриминацията и говора на омразата са част от стъпките, които трябва да бъдат предприети, вярва евродепутатът Андрей Ковачев.

„Смятам, че това трябваше да се случи преди много много време. Това не може да се счита за какъвто и да било пробив, защото е близко до логиката, до ума, че няма как да има териториални претенции съседна страна. Добре, това е една стъпка, която трябваше да бъде направена, но тя може да бъде представена като положителна, само ако е в пакет с всички други стъпки – преодоляване на инерцията от югославското минало, прекратяване на дискриминацията и мерки срещу говора на омразата на всички нива, промените в учебния материал“, обясни Ковачев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички