Ето за какво постигнаха съгласие ИТН, ДБ, Изправи се и БСП

Филип Станев призова трите партии за подкрепа на кабинета

Ето за какво постигнаха съгласие ИТН, ДБ, Изправи се и БСП | StandartNews.com

След свикването на Народното събрание политическа партия "Има такъв народ" предприе всички прозрачни действия за представяне на политиките и приоритетите ни. Това заяви от парламентарната трибуна Филип Станев от ИТН. Той очерта в детайли постигнатото по време на разговорите с трите политически сили.

По думите му след проведените срещи може да се каже, че в редица сектори е постигнато съгласие и сходство. Филип Станев отчете, че пълно съгласие между "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП има в секторите "Правосъдие", "Икономика", "Здравеопазване", "Социална политика", "Образование", "Земеделие" и други.

"Сектор "Правосъдие" - премахване на специализираните съдилища и прокуратура, въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор, реална съдебна реформа, изброи Филип Станев.

Той посочи, че в сектор "Икономика" са постигнали съгласие за промяна на Търговския закон, данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия и други.

В сектор "Здравеопазване" са се обединили около реформа на модела на здравеопазването чрез приемане на нов Закон за лечебните заведения и Закон за здравното осигуряване, както и спешни мерки за преодоляване на евентуална четвърта вълна на коронавируса.

В социалната сфера е постигнат консенсус за въвеждане на необлагаем минимум, подпомагане на млади семейства, преизчисляване на пенсиите и гарантиране на минимален стандарт на живот, ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд.

"В сектор "Образование" - запазване и доразвиване на институционалния, експертен и проектен потенциал в институциите, които администрират и създават наука, ефективна интеграция на малцинствените общности в образователния процес, учредяване на стипендии за студенти от малцинствата, строеж на детски градини, където е необходимо, прецизиране на текстове в Закона за висшето образование с оглед намаляване на броя на висшите учебни заведения у нас, каза още Филип Станев.

"В сектор "Земеделие" - създаване на условия за развитие на семейно земеделие с цел формиране и запазване на средна класа на земеделски производители, реформиране на поземлените отношения с цел забавяна не концентрацията на производствен ресурс", изброи още Станев.

Депутатът от ИТН призова трите партии да подкрепят предложеното от тях правителство, ако припознават тези приоритети като общи.

"Неведнъж сме излагали пред вас, че "Има такъв народ" е последователен проект, който цели изчегъртване на корупционния модел на управление през последните 12 години. В случай, че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме от вас да подкрепите така предложения от нас състав на Министерски съвет", каза още Филип Станев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай