Ето ги приоритетите на новото коалиционно правителство

Водещи сред тях са реформи в областта на правосъдието и борбата с корупцията

Ето ги приоритетите на новото коалиционно правителство | StandartNews.com

Новата коалиция е заложила незабавни законодателни промени в подписаното споразумение за управление. Водещи сред тях са реформи в областта на правосъдието и борбата с корупцията. Очаква се мнозинството в парламента да приеме промени в закона за КПКОНПИ - разделяне на комисията и смяна на председателя й. Освен това, тя ще получи и разследващи функции. Това ще стане до три месеца.

Незабавни промени ще има в Закона за съдебната власт. С тях ще бъдат закрити спецсъдилищата и спецпрокуратурата. Въвежда се и контрол върху обвинителите при отказите да образуват досъдебно производство. Ще бъдат ограничени и правомощията на главния прокурор по надзора за законност, само до конституционно предвидената компетентност.

С висок приоритет са и няколко задачи в социалната сфера и енергетиката. Сред тях - запазване на цената на тока за битовите потребители от началото на 2022-ра година. От януари ще се търси и отмяна на таксите за детски градини. До средата на 2022-ра майчинските за втората година ще бъдат обвързани с нарастването на минималната работна заплата.

За да започне реализацията на управленските приоритети чрез законодателните промени, Народното събрание трябва в кратки срокове да създаде парламентарните комисии. Тогава ще започне и промяната в законодателството, която в определени сфери е заложена в коалиционното споразумение като-незабавна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай