Енергийният министър видя завера между Борисов и Румен Овчаров

На Дългия инкасатор краката са къси, коментира Александър Николов

Енергийният министър видя завера между Борисов и Румен Овчаров | StandartNews.com

Това, че Бойко Борисов ибившият енергиен министър Румен Овчаров бъркат в една и съща посока е меко казано странно.

Това коментира министърът на енергетиката Александър Николов в предаването "Лиде в лице" по бТВ във връзка с позициите на двамата по скандала с Булгаргаз. Николов съзря "активиране на хора с различен политически отенък".

"Прочетох нещо, което написа един приятел: "На Дългия Инкасатор краката са къси", не знам защо се сетиха за това", коментира енергийния министър, явно визирайки прякора на своя предшественик Румен Овчаров.

ВИЖ ОЩЕ: Румен Овчаров със скандална атака към Булгаргаз. Обвинението

На критиките, че „Булгаргаз“ е продал количества природен газ на по-ниска цена, Николов коментира, че съпоставката в цените трябва да се прави в конкретния момент и за конкретните сделки. „Сделките събота и неделя са само и единствено от излишъци в системата, която е реализирала печалба от над 1,5 милиона лева“, каза министърът.

"Това, че Борисов и бившият енергиен министър Овчаров казват, че става въпрос за 60 хиляди мегаватчаса, това, че и двамата бъркат в една и съща посока е странно“, каза Николов.

Той е категоричен, че няма по-добра цена, на която да се сключат въпросните сделки.

Николов е категоричен, че не се подготвя връщане на посредниците в енергетиката. „Цялото ръководство на „Булгаргаз“, както и на БЕХ, ще запази в максимална степен държавния интерес, което включва изключването на посредници“, допълни той.

Азерският газ

И сега могат да се доставят допълнителни количества газ от азерите, коментира още Николов, като направи уточнение, че те ще бъдат на пазарна цена.

„Поетите ангажименти към момента от бившето ръководство са до 1 юли 2022 г. Всякакво подобряване на отношенията ни с партньорите отвъд пазарните цени може да се случи след това“, каза министърът.

Той обясни, че ако сега поръчаме допълнителни количества, те ще бъдат по-скъпи от руския газ, но могат да бъдат доставени.

„Когато изпълнителен директор на дружество цитира определена клауза от договора следва поне цялата да е казана в пълнота, но тя не е. Конкретната клауза за доставките има думичката „или“ и описание на алтернативна точка на доставка на газа“, каза Николов.

„След 1 юли 2022 г. ще направим всичко възможно така, че да постъпва максимален размер количества и да има значително намаляване на социалния стрес“, каза още Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай