Енергийният министър ще даде изявление за спирането на газа

Предупреждение за спирането на газа е имало миналата седмица

Енергийният министър ще даде изявление за спирането на газа | StandartNews.com

Подаването на природен газ от "Газпром експорт" за България спира от днес, съобщиха от "Булгаргаз" снощи, позовавайки се на писмо, получено от руската страна. От българската газова компания уточняват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

БНТ съобщи, цитирайки свои неназовани източници, че предупреждение за спирането на газа е имало миналата седмица, заради отказ на България да се разплаща с рубли. В 9.00 ч. министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление във връзка със създалата се ситуация.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи. След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз" и „Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай