Вторник,

Енергийният министър с добри новини за сметките за газа

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
380
Енергийният министър с добри новини за сметките за газа
A
A
A

Предложение ще бъде внесено в Министерския съвет следващата седмица компенсациите да обхванат и декември, и януари 2022 г. заради високите цени на газа, съобщи пред бТВ министърът на енергетиката Александър Николов.

"Размерът на компенсациите за декември месец ще бъде приблизително 26 лева на мегаватчас или ще е 25% от размера на сметката или ако е 300 лева сметката, 75 лева ще е помощта", обясни Николов.

"За януари като сума и съотношение ще е по-висока - 42 лева за мегаватчас показват разчетите ни, като това ще е една трета от общата стойност на фактурата на конкретния абонат", добави енергийният министър.

Той обясни, че идеята е да се компенсират в максимален размер декември и януари.

"На първо място искаме да освободим разполагаем доход в домакинствата много бързо, за да се прекарат следващите месеци по-леко и директно ще им бъдат компенсирани разходите към доставчиците", каза още Николов.

Той коментира пътната карта на „Газпром“, като заяви, че все още това е "мистичен документ" и всички запитвания да се покаже остават без отговор. Официални писма са изпратени от дружествата, които комуникират с „Газпром“, добави Николов.

Николов заяви, че е говорено за допълнителни количества азерски газ. „Срещали сме се с азерите за доставките на газ и компанията, която търгува с "Булгаргаз". От тяхна страна се договорихме да има възможност по-големи количества към България по време на отоплителния сезон, макар че има нормативни ограничения. Очаква се отговор, като е възможно чисто юридически да откажат, но са много по-важни дългосрочните отношения, отколкото флуктуацията на цената в кратък период от време", добави енергийният министър.

 

Вижте всички актуални Новини


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички