Енергийният министър се закани: Никакви преговори за газа под натиск!

Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България

Енергийният министър се закани: Никакви преговори за газа под натиск! | StandartNews.com

Всички необходими мерки са предприети, за да се подсигурят количества на газ у нас, заяви на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов по повод новината, че Руската компания "Газпром Експорт" спира подаването на природен газ за България. Москва иска всички т.нар. „неприятелски“ държави да плащат в рубли за синьото гориво.

Министерството, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация, каза още Николов.

"Тъй като всички търговско-правни отношения са спазени, е очевидно, че природният газ в момента се ползва като политическо оръжие. С оглед на това искам да кажа, че докато съм министър България няма да води преговори под натиск и с наведена глава и България не се поддава и не се продава на каквато и да е цена пред който и да е търговски контрагент", категоричен бе енергийния министър.

Газовият ден започва в 9.00 ч. сутринта, така че предстои да стане ясно дали доставките физически ще спрат, уточни той. Енергийният министър категорично отхвърли възможността България да спре преноса на газ към Сърбия и Унгария.

"България е лоялен партньор към всички европейски държави. България не е Русия и когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави. Не бихме създали изкуствено сътресения към съседни държави", посочи Николов.

Късно снощи стана ясно, че доставките на природен газ от "Газпром експорт" за България спират от днес. Това съобщиха от "Булгаргаз", позовавайки се на писмо, получено от руската страна. От българската газова компания уточняват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Енергийният министър разкри, че на 1 април от „Газпром Експорт“ е получено писмо относно начина на плащане. Своевременно дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг са предприели абсолютно всички необходими мерки, за да се подсигурят количества природен газ.

Вследствие на полученото писмо е поискано правно становище по съществуващия договор и съответните свързани рискове при приемане потенциално на искането от „Газпром Експорт“.

В писмото от страна на „Булгаргаз“ към „Газпром Експорт“ са поискани допълнителни разяснения, които да минимизират съответните рискове от попадане в неизпълнение от страна на „Булгаргаз“.

Следва второ писмо от „Газпром Експорт“, разяснение по зададените въпроси от наша страна няма. Министерството на енергетиката своевременно е информирало и Главна дирекция „Енергетика“ в ЕС.

Предложената от руска страна двуетапна процедура на плащане крие значителни рискове, бихме загубили контрол върху парите си след плащане в щатски долари, както е по договор, посочи Николов. Българската страна би била изложена на риск да плаща, без да получава доставки на газ, допълни още той. "Булгаргаз" разполага с банкови реквизити, доказващи всички плащания към руска страна и за настоящия месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай