Елена Йончева търси Кьовеши за ареста на Борисов

Йончева е изпратила писмо до Европейската прокуратура с искане за повече информация

Елена Йончева търси Кьовеши за ареста на Борисов | StandartNews.com

Като шанс за оздравяване на държавата определи разследването срещу бившия министър-председател Бойко Борисов евродепутатката Елена Йончева. Целта е да се разнищи системата, изградена от него и управляващите от ГЕРБ, коментира Йончева в интервю за предаването "РеАктивно" на Дарик радио.

Надявам се, че МВР си е свършило работата и съдът ще се произнесе за вината и престъпленията на бившия премиер Бойко Борисов и тези около него, заяви още Йончева, която е от групата на социалистите и демократите в Европарламента.

Социалистите в Европейския парламент също излязоха с позиция, информират от офиса на Йончева. "Очакваме правосъдието да хвърли светлина върху толкова много сенчести дела от десетте години, в които Бойко Борисов беше на власт. Правосъдието трябва да възтържествува и да покаже на народа на България и на Европейския съюз, че има нулева толерантност към злоупотребата с ЕС и национални средства. България не заслужава управление в интерес на един човек и неговата партия", се казва в позицията.

Елена Йончева съобщи, че е изпратила писмо до Европейската прокуратура с искане за повече информация по разследването срещу Бойко Борисов. Тя е в контакт със службата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и в качеството си на член на Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент. От 2020 г. България е под наблюдението на групата, като включително екип от европейски депутати бяха на мисия в София в края на м.г.

Йончева очаква в годишния доклад на Европейската прокуратура, който ще стане известен следващата седмица, да има повече подробности за част от 120-те случая, свързани с България, по които се работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай