Четвъртък,

Токов удар! Общините молят Кирил Петков за помощ

От: Рачо Рачев -
141
Токов удар! Общините молят Кирил Петков за помощ
A
A
A

Сметките за ток на всички общини за декември са 4 пъти по-високи отколкото през 2021 г. В понеделник ще излязат с конкретни цифри за сравнение на двата периода. Общините са най-проверяваната институция в държавата. Те не се притесняват от проверки - проблемът е продължителността им и липсата на доверие. Това обяви пред НоваНюз Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България.

Според нея от сдружението ще потърсят диалог с министър-председателя Кирил Петков директно. "Очакваме във вторник на база цифрите, които събираме, да обсъдим в каква степен компенсациите за небитови клиенти ще покрият разходите на общините и какви средства още са необходими, за да няма прекъсване на обществените услуги", посочи тя. И допълни, че по програмата за компенсации са получени по 110 лева за октомври и ноември.

"За декември нямаме компенсация, ще бъде 128 лева на мегаватчас, но ще я получим заедно с тази за януари - около 240 лева. Това ще се случи в средата на месец февруари", обясни Георгиева. По думите й се отлагат останалите разходи, за да се направят плащания на солените сметки за ток. И припомни, че сметките за газ също са високи - ръстът е с 291%.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички