Експерт на Слави хвали плана за европарите, кое е доброто

80% от точките в частта енергетика са от предизборната програма на "Има такъв народ"

Експерт на Слави хвали плана за европарите, кое е доброто | StandartNews.com

Почти 13 милиарда лева за следващите 4 години ще бъдат усвоени от България по Плана за възстановяване и развитие. Според председателя на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, съветник по енергетиката на партията "Има такъв народ" на Слави Трифонов, проектите на кабинета и планираните мерки в производството на енергия дават повод за оптимизъм.

"Планът в тази си версия е много по-добър от предишните и аз искрено се радвам, че 80% от точките в частта енергетика са от предизборната програма на "Има такъв народ", което мен ме учуди, защото досега не ги виждахме, но сега се появиха", коментира Хиновски.

Той добави още, че структурата на Плана е добра и дава възможност мерките, които са неизпълними, да бъдат заменени с други.

"От тези 20 инвестиции и мерки, нито една не е излишна - всички са полезни и са важни. Аз се притеснявам от нещо, което не виждам - нито дума не се споменава за бъдещето на малките модулни реактори. Това е една нова насока за развитие на ядрената енергетика, която България трябва да изследва и да реализира. Второ - няма дума за нова ядрена мощност. Друга важна тема е климатичният проект "Дунав" - ние опитвахме в миналото НС да го включим, но се оказа, че тъй като Европа страда от прекомерни екологични ограничения, той отпадна. А това е проект, който би дал изключително много работни места, бързо развитие на региони в България и много евтина енергия", заяви Иван Хиновски.

Хиновски смята, че идеята за завод за батерии е добра, но прекалено раздута като обем и количествена мощност.

"За нас е важно тези батерии да компенсират неравномерното производство на фотоволтаичните системи. Но 6000 мегаватчаса е свръхголяма мощност. Тя ще оскъпи много енергийната система. Да, такива батерии трябва да се правят, но те трябва да бъдат разпределени - не само в Стара Загора, трябва да има такива във Варна, в Северозападна и Южна България", добави той.

Според Иван Хиновски е странно че, в Плана е определена и ориентировъчна цена на една такава батерия.

"Може и да е референтна цена, но се усъмних, че има цифра. За никои други инженерни мерки няма някаква ориентировъчна цифра. Има изключително важни неща в Плана, които аз открих сега, за "Мини Марица Изток" - то няма да се финансира със средства от плана, но е влязло като мероприятие, което е важно за стабилизиране на работната ръка", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай