Джамбазки се съмнява в Петков. Има ли тайни преговори за Македония?

Ако не защити националния интерес, Петков може да сложи край на политическата си кариера

Джамбазки се съмнява в Петков. Има ли тайни преговори за Македония? | StandartNews.com

Българският евродепутат Ангел Джамбазки изрази съмнения, че Премиерът Кирил Петков е водил тайни разговори по случай 24 май да се опита да отстъпи от българската позиция за Република Северна Македония.

„За да може след това на следващ съвет по общи въпроси, когато бъде попитам българският външен министър дали възразява да започнат преговори между Република Северна Македония и Европейския съюз, да не възрази. Министър-председателят със сигурност е водил подобни разговори“, каза Джамбазки пред бТВ.

Той очаква в петък на изслушването на външния министър Теодора Генчовска да чуе обяснение. „Очаквам адекватна информация и обяснение за това какво се е случило на срещата в Люксембург, какъв е воденият разговор, защото след като тази информация се появи, външно министерство си мълчеше. Защо не излезе самият министър да обясни за какво става дума, а пускат прессъобщения", попита евродепутатът.

"Излизат други лица да обясняват какво е станало, какво се е случило и защо трябва да научаваме тези новини от германския външен министър. На тази среща Генчовска се съгласи, че трябва да започнат преговорите за присъединяване на Албания и РСМ. Европа отдавна иска този въпрос да бъде разрешен, защото за пореден път представител на западноевропейските държави не споменава задълженията на Република Северна Македония. Например да уважават правата и законните интереси на българите в република Северна Македония“, каза Джамбазки.

Според него България не е трябвало да признава преброяването в РСМ.

Смята, че премиерът Петков фриволно борави с фактите и ако не защити националния интерес на България, може да сложи край на политическата си кариера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай