Две комисии на НС с нов ход за изтребителите Ф-16

Финансовата комисия и Комисията по отбрана в Народното събрание одобриха промени в договора за първите 8 машини

Две комисии на НС с нов ход за изтребителите Ф-16 | StandartNews.com

Финансовата комисия и Комисията по отбрана в Народното събрание одобриха промени в договора за първите 8 изтребителя Ф-16. 

Промените засягат конфигурацията на самолетите, оборудването, броя на обучавания допълнителен личен състав, плащания за резервни части и ремонти, но платената накуп през 2019 година сума от около 2 милиарда и 200 милиона лева няма да е по-висока.

Румен Гечев от БСП беше най-яростният критик на предложението: "Американската страна не са произвели първия самолет и започват да правят промени в договора. Искаме си самолетите, платили сме си преди четири години“, каза той и изрази притеснение, че това ще доведе до вдигане цената на въоръжението и невъзможност България да търси правата си в американски съд при забавяне на договора.

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков успокои, че нуждата от промяна по договора е била обсъдена в кореспонденция с американската страна и обобщи. "Това, което се променя в договора - повишава способностите на самолета, който ние ще получим. Без приемане на тези поправки ние ще поставим под риск целия проект", каза той, цитира БНР.

Промените ще минат през пленарната зала тази седмица. Депутати обясниха, че бързането е и заради крайния срок от 15 август. Между двете четения депутатите пък ще трябва да решат дали да уважат искането на отбранителното министерство - министър Заков поиска да отпадне точка, която му дава правото да сключва допълнения и изменения в договорите без последваща ратификация, когато това е свързано с техническите, организационните или с други параметри на доставката на изтребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай