Два вида залози след ареста на Борисов

Най-голямо е наддаването за това кой ще е следващият в ареста и докога ще изкара кабинетът 

Два вида залози след ареста на Борисов | StandartNews.com

* Аматьорският мач властта - ГЕРБ завърши първото полувреме само със загуби

* Най-голямо е наддаването за това кой ще е следващият в ареста и докога ще изкара кабинетът 

Колкото и да се отдалечаваме от времето на най-краткия и най-одумвания арест на бившия премиер Бойко Борисов, толкова повече въпросителните остават. 

И макар да чухме изчерпателните версии по минути и на прокуратурата, и на МВР, и на адвоката на експремиера, така не стана ясно защо беше този много шум за нищо. 

Целият този резил засега може да бъде сравнен само със зрелищно футболно дерби между кабинета и ГЕРБ, в което битката се води не за победа, а за по-голяма загуба. Както обикновено, главният виновник е съдията, който едната част от обществената агитка е оприличила на прокурор, а останалата част - на полицай.

Само за спонсора на мача има пълно единодушие. Откакто е дошла демокрацията, Васил Божков направи милиони от залози.За да се напълнят трибуните, рекламирането на политическият мач беше медийно задействано месеци преди началото му. Всеки от министрите започваше интервютата си с печалното наследство, оставено от последния редовен кабинет. Депутатите от ГЕРБ разгромяваха всяка стъпка на сегашната власт. 

Войната в Украйна допълнително разгоря футболните страсти и в двата отбора. Властта видя в ГЕРБ главния спекулант и виновник за високите цени на петрола и олиото, хората на Борисов заляха Промяната с подигравки и мемета.

В навечерието на кулминацията преди двубоя и двамата тима докараха ВИП - личности, за да подгреят агитките. 

Европейският прокурор номер едно Лаура Кьовеши влезе в кабинета на Кирил Петков. А след срещата премиерът обяви, че са се договорили да работят заедно, "за да сме сигурни, че България не е мястото за  престъпления с евросредства". 

ГЕРБ отвърна на удара с далеч по-ефектна пиар кампания. Конгресът на партията посрещна на крака председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер, който ги увери, че Европа ги чака отново във властта, за да работят заедно.

А малко преди това Борисов бе преизбран със 100 процента от гласовете на форума и трогателно им напомни, че имат още нужда от овчарското куче, което да ги пази.

Първият гол в мача падна още в началото на дербито с поста на Кирил Петков "Никой не е над закона". Радостта на феновете на властта беше увековечена с мощна заря в цялата страна. Последва обаче ледена изненада. Голът бе отменен, защото първият съдийски сигнал се оказа, че не е свирен по правилата.

Претърсванията станаха късно вечерта, в присъствието на деца и внуци, Менда Стоянова беше обявена за арестувана, а след това се оказа, че всъщност си седи на дивана вкъщи. Адвокатът на Борисов не беше допуснат веднага до него. 

Но най-големият съдийски фал беше съобщението, че Европейската прокуратура участва в операцията.

Впоследствие  информацията беше оттеглена и случаят беше предаден на българската прокуратура.

Поредица от грешки на управляващите дадоха шанс на Борисов да набере предимство и да обедини отбора. Агитката пред дома му и пред ареста викаше "Бойко, Бойко" цяла нощ, а на сутринта липсата на голмайстора ги откара направо пред противниковата врата.

Митингът пред правителството следващата сутрин обаче така и не успя да застраши управлението на Петков. Вместо очакваните тълпи и хореография на агитките между Министерския съвет и президентството, протестът мина в емоционални речи на депутати с побелели лица от притеснение и недоспиване. Автобусите ги нямаше, знаковите кметове - също.

Периферията на феновете в сектор Б.Б. се беше изпарила.   Следваха напрегнатите минути в мача, в които на терена с топката бяха повече страничните съдии, отколкото играчите. Публиката притихна в момента, в който реферът отсъди дузпа в полето на властта и изкара Борисов от ареста, за да я бие. Феновете на ГЕРБ започнаха да надуват вувузелите и да викат "Победа", но Борисов мигом ги скастри с "Млъквай, бе" . Настана нова суматоха, в която съдиите свириха преждевременно край на първото полувреме. Страничният се оправда с главния, той пък обясни защо страничния неправилно е свирил дузпата.

Раненото его набързо вкара Борисов в съблекалните, а агитката му загря европейските телефони, за да иска европейски футболни наблюдатели за второто полувреме. Кирил Петков пък се нахвърли върху съдията и обеща, че ще задейства цялата държавна машина, за да не свири занапред. Заканата обаче му докара картон, цветът на който не можа да се види заради димките, които се пускат над целия стадион.

Чува се само гласът на спонсора, който коментира развоя на играта през първото полувреме и събира залози.

По темата: Жертва ли е Борисов, няма голям наплив от залагащи.

Почти еднозначен е и отговорът на въпроса дали е незаконен арестът. Там печалба едва ли може да се калкулира. Никой не се лови на въдицата да залага и на въпроса дали има корупция при ГЕРБ. Залозите там са само по отношение на размера.

Затова и наддаването засега върви само в две посоки: кой ще е следващият от ГЕРБ. И колко време ще изкара този кабинет.

Докато тече второто полувреме, ще гледаме и нови дузпи, и още картони. Смените ще са интересни не само при играчите, но в съдийската тройка.

Единственото, което ще остане далеч от погледите на феновете, е защо ни го причиниха този аматьорски мач. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай