Два варианта за кабинета: До октомври или до март

Ма­шин­но­то гла­су­ва­не под въп­рос, бюджет 2021 за­ло­жен на кар­та, ня­ма про­то­кол за и.д. пре­ми­ер

Два варианта за кабинета: До октомври или до март | StandartNews.com
  • Един­стве­но град­ска­та дес­ни­ца и Мая Ма­но­ло­ва пе­че­лят от бър­зи пред­сроч­ни из­бо­ри
  • Ма­шин­но­то гла­су­ва­не под въп­рос, бюджет 2021 за­ло­жен на кар­та, ня­ма про­то­кол за и.д. пре­ми­ер

 

Два ва­ри­ан­та ос­та­ват най-ве­ро­ят­ни ка­то хо­ри­зонт на ка­би­не­та след кон­фе­рен­ци­я­та на ГЕРБ, в ко­я­то Бо­ри­сов об­я­ви, че е го­тов да се от­тег­ли, но пра­ви­тел­ство­то и пар­ла­мен­тът тряб­ва да ос­та­нат, за да не се счу­пи дър­жа­ва­та.

 

Ва­ри­ант 1.
Пра­ви­тел­ство­то из­кар­ва до края на сеп­тем­ври, не­за­ви­си­мо от про­дъл­жа­ва­щи­те про­тес­ти.

Иде­я­та бе­ше лан­си­ра­на от ви­цеп­ре­ми­е­ра То­мис­лав Дон­чев. През то­ва вре­ме се при­е­мат всич­ки не­об­хо­ди­ми за­ко­ни и пос­та­нов­ле­ния, ко­и­то ще оси­гу­рят па­ри­те по со­ци­ал­но-ико­но­ми­чес­ки­те мер­ки за­ра­ди кри­за­та. Ще се ак­ту­а­ли­зи­ра бюдже­тът, та­ка че да пред­ви­ди не­об­хо­ди­ми­те пла­ща­ния по ико­но­ми­чес­ки сек­то­ри и по со­ци­ал­ни гру­пи, вклю­чи­тел­но тран­шо­ве­те за пен­си­о­не­ри­те. Ще се по­ръ­чат ма­ши­ни­те, за да се осъ­щес­тви ма­шин­но­то гла­су­ва­не по вре­ме на из­бо­ри­те, как­то пред­виж­да но­вият ко­декс. Пос­лед­но­то вед­на­га бе оп­ро­вер­га­но от проф. Ми­ха­ил Кон­стан­ти­нов, кой­то за­я­ви, че те­пър­ва ще се пус­ка кон­курс, а по­ло­ви­на­та фир­ми в то­зи бранш ве­че са фа­ли­ра­ли за­ра­ди ко­ро­нак­ри­за­та. За­то­ва и ма­ши­ни пре­ди про­лет­та ня­ма да има­ме.

От ок­том­ври се пред­виж­да за­вър­та­не на ру­лет­ка­та за но­ви­те ман­да­ти и в на­ча­ло­то на но­ем­ври мо­же да има­ме слу­же­бен ка­би­нет. То­ва оз­на­ча­ва, че но­ви­те из­бо­ри ще са по Ко­ле­да или в на­ча­ло­то на яну­а­ри, два ме­се­ца и по­ло­ви­на пре­ди ре­дов­ни­те.

Ми­ну­си­те на то­зи ва­ри­ант са как­то ико­но­ми­чес­ки, та­ка и по­ли­ти­чес­ки. В ос­та­ва­щи­те бли­зо два ме­се­ца на ка­би­не­та Бо­ри­сов 3 мо­же и да под­гот­ви по­ред­на­та ак­ту­а­ли­за­ци­я­та на бюджет 2020, но за­ко­нът за хаз­на­та за до­го­ди­на ня­ма как из­пре­вар­ва­що да бъ­де при­ет. Още ня­ма от­кри­та про­це­ду­ра. Ня­ма прог­но­за за до­го­ди­на, ня­ма ут­вър­де­ни мак­ро­и­ко­но­ми­чес­ки по­ка­за­те­ли от ка­би­не­та. Ня­ма да има пар­ла­мент да гла­су­ва циф­ри­те. До­ри с ак­ту­а­ли­за­ция да се пред­ви­дят по­ве­че па­ри за от­дел­ни гру­пи, те ня­ма как да ка­са­ят раз­хо­ди за до­го­ди­на. За­ко­нът яс­но каз­ва, че ако ня­ма при­ет бюджет, се хар­чи точ­но тол­ко­ва, кол­ко­то в съ­от­вет­ния ме­сец пре­диш­на­та го­ди­на. При ос­тав­ка на пра­ви­тел­ство­то през ок­том­ври, на­ци­о­нал­на­та прог­ра­ма за раз­ви­тие на ико­но­ми­ка­та, ко­я­то ча­ка Брюк­сел, за да ни га­ран­ти­ра одоб­ре­ни­те по прин­цип ми­ли­ар­ди, ще е в ръ­це­те на слу­жеб­ния ка­би­нет. То­ва оз­на­ча­ва, че наз­на­че­ни­те за бли­зо два ме­се­ца ек­спер­ти на Ра­дев ще ре­ша­ват при­о­ри­те­ти­те на дър­жа­ва­та за след­ва­щи­те бли­зо 10 го­ди­ни. По­ли­ти­чес­ки кон­сен­сус в пе­ри­од на пре­диз­бор­на кам­па­ния е из­клю­че­но да се по­лу­чи.

То­зи ва­ри­ант ве­че срещ­на ос­тра­та съп­ро­ти­ва на яд­ро­то в ГЕРБ око­ло Ге­ор­ги Мар­ков, за­що­то оз­на­ча­ва от­стъп­ле­ние под на­тис­ка на про­тес­ти­ра­щи­те. Бър­зи из­бо­ри ве­че ра­бо­тят сре­щу пар­ти­я­та му.

Ос­тав­ка през ок­том­ври ед­ва ли ще бъ­де при­е­та от про­тес­ти­ра­щи­те и про­тес­ти­те ще про­дъл­жат да­же с по-го­ля­ма си­ла. Про­тив по­до­бен сце­на­рий ще е и опо­зи­ци­я­та, за­що­то в след­ва­щи­те 2 ме­се­ца ка­би­не­тът мо­же да за­ба­ви вся­ко ре­ше­ние и да за­ло­жи по­ре­ди­ца от ми­ни за слу­жеб­но­то пра­ви­тел­ство. По та­зи при­чи­на то­зи срок не ус­трой­ва и Ра­дев.

Един­стве­ни­те, ко­и­то имат пол­за от бър­зи пред­сроч­ни из­бо­ри, са те­зи, ко­и­то хвър­ли­ха про­тес­ти­те на гре­бе­на на въл­на­та - град­ска­та дес­ни­ца и Мая Ма­но­ло­ва. Те раз­чи­тат рей­тин­гът им да се за­дър­жи и да вля­зат в пар­ла­мен­та.

 

Ва­ри­ант 2.
Пъ­лен ман­дат на ка­би­нет Бо­ри­сов 3.

Спо­ред Ми­ха­ил Кон­стан­ти­нов из­бо­ри­те се очак­ва да са на 28 март. То­зи сце­на­рий бе анон­си­ран след за­се­да­ни­е­то на Ко­а­ли­ци­он­ния съ­вет от ли­де­ра на НФСБ Ва­ле­ри Си­ме­о­нов. Из­кар­ва­не­то на ман­да­та ще поз­во­ли на уп­рав­ля­ва­щи­те да си нап­ра­вят прог­ра­ма­та и да си под­гот­вят пар­ти­и­те за из­бо­ри­те. Ще из­пол­зват пар­ла­мен­тар­но­то мно­зин­ство, за да ак­ту­а­ли­зи­рат бюдже­та, а след то­ва да пред­ло­жат и да си гла­су­ват то­зи за 2021 го­ди­на.

При то­зи ва­ри­ант оба­че ка­би­не­тът ще тряб­ва да се нас­трои за дъл­ги про­тес­ти, ко­и­то ще се обос­трят при вся­ка греш­ка и ще се уве­ли­чат с нав­ли­за­не­то в ос­тра­та фа­за на ико­но­ми­чес­ка­та и со­ци­ал­на­та кри­за.

Съ­щес­тву­ва и ми­ни­мал­на ве­ро­ят­ност за дру­ги два сце­на­рия - ос­тав­ка вед­на­га и нов ка­би­нет на ГЕРБ без Бо­ри­сов.

Твър­де­ни­е­то на Бо­ри­сов, че е го­тов да се от­тег­ли, но да ос­та­не ка­би­не­тът му, е са­мо те­о­ре­ти­чен. За­що­то по за­кон с ос­тав­ка­та на ми­нис­тър-пред­се­да­те­ля си оти­ва пра­ви­тел­ство­то, ко­е­то той ог­ла­вя­ва. Из­ли­за­не­то в неп­ла­тен от­пуск е ек­зо­ти­ка, труд­но мо­же да се при­ло­жи. До­ри про­то­ко­лът за и.д. пре­ми­е­ра не е де­фи­ни­ран, а и съм­не­ни­я­та, че ре­ше­ни­я­та са на пре­ми­е­ра, а са под­пи­са­ни от и.д.-то, ня­ма как да бъ­дат из­бег­на­ти.

Съ­щес­тву­ва и по­тен­ци­ал­на въз­мож­ност за вто­ри ка­би­нет на ГЕРБ без пре­ми­ер Бо­ри­сов, но из­каз­ва­ни­я­та на кон­фе­рен­ци­я­та по­ка­за­ха, че то­ва не е ре­а­лис­тич­но. Пар­тий­ни­те ла­ге­ри са яс­но очер­та­ни и кон­сен­сус ня­ма как се­га да се пос­тиг­не. Ако хи­по­те­тич­но пре­зи­ден­тът да­де тре­тия ман­дат на Обе­ди­не­ни пат­ри­о­ти, пар­тий­ци­те от ГЕРБ труд­но ще го прег­лът­нат, но ако от то­ва за­ви­си вре­ме­то за из­бо­ри­те, мо­же и да скло­нят.

Най-меч­та­на­та, но и най-не­ре­а­лис­тич­на е миг­но­ве­на­та ос­тав­ка. Бо­ри­сов неслу­чай­но пре­ди вре­ме ка­за: Да ми­не юли, пък ще ви­дим... С пар­ла­мент във ва­кан­ция, с обе­ща­ни от Бо­ри­сов па­ри, ко­и­то ня­ма да бъ­дат из­пла­те­ни - то­ва оз­на­ча­ва по­ли­ти­чес­ки фал­старт за все­ки, кой­то го нас­ле­ди. За­то­ва и в прог­но­зи­те на Ге­ор­ги Ге­ор­ги­ев от БО­ЕЦ и на Ос­ман Ок­тай, че ос­тав­ка се ча­ка все­ки мо­мент, про­зи­ра по-ско­ро ог­ром­но же­ла­ние. 

При­бър­за­но е и зак­лю­че­ни­е­то, че след ка­то пи­ар­ка­та Сев­де­ли­на Ар­на­у­до­ва на­пус­ка Ми­нис­тер­ския съ­вет, то­ва обе­за­тел­но оз­на­ча­ва, че Бо­ри­сов ве­че раз­чис­тва бю­ро­то си. Хи­по­те­зи­те за смя­на­та на ра­бот­но­то мяс­то на един от най-близ­ки­те хо­ра на Бо­ри­сов са раз­лич­ни. Ед­ни ко­ле­ги твър­дят, че е бре­мен­на. Дру­ги пред­по­ла­гат, че е пра­те­на от на­чал­ни­ка си да сле­ди как­во ста­ва в пар­ти­я­та. Тре­ти пък да­же вля­зо­ха в ло­но­то на кон­спи­ра­ци­я­та, че Мо­ни­ка Ста­ни­ше­ва е би­ла в дъ­но­то на ор­га­ни­за­ци­я­та на кон­фе­рен­ци­я­та на ГЕРБ с бо­га­тия си опит за кри­зи­сен пи­ар по вре­ме на дъл­ги про­тес­ти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай