Четвъртък,

Два варианта за газа. Петков с разкритие

От: СТАНДАРТ -
1520
Два варианта за газа. Петков с разкритие
A
A
A

Два варианта за внос на газ има България.В напреднала фаза сме на директни преговори със САЩ и Египет за доставка на втечнен газ. Надяваме се цените, които ще постигнем да бъдат такива, че общият микс на цената да не бъде по-висок от тази на „Газпром“. Това заяви премиерът Кирил Петков, по време на изслушването си в парламента във връзка със спрените доставки на синьо гориво от Русия.

„Имаме три цели. Първо – да има достатъчно газ. Второ – доставката да бъде с най-малък риск и трето – да бъде с най-добрата цена, за да може българската икономика да бъде конкурентоспособна“, каза в началото на изявлението си Петков.

Той подчерта, че преди 4 месеца правителството е заварило редица нередности, свързани с доставките на синьо гориво.

„Имахме пълна зависимост от „Газпром”, платени 3 млрд. за тръба, която не можем да ползваме, незавършена връзка към Гърция, която също не можем да ползваме и отказ от 70% от азерския газ, който беше на една трета от цената. И всичко, когато започна енергийната криза в Европа, която е функция на войната“, каза премиерът.

По думите на Петков правителството е било подготвено за спирането на доставките на руски газ. Той обясни и защо сме отказали да плащаме в рубли.

„При плащане в рубли ние не знаем каква ще е цената на газа, защото това зависи от курса долар-рубли или евро-рубли. Ако ползваме тази схема за превалутиране ще вкараме посредник. Вкарвайки посредник между нас и "Газпром", вкарваме страна, която не е по договор. Плащайки й нищо не гарантира дали ще си получим газа или ако не - дали ще си получим парите. Руската страна всъщност казва - нарушаваме договора едностранно и доставките ви не са сигурни, защото вкарваме трета страна. Говорим за ясно нарушаване на договора и извиване на ръце”, заяви Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички