Държавата под карантина роди нови вицове

Тестът на Никола Минчев и щурмът на парламента свалиха ценовия шок от тв екрана. Нужна е спешна ваксина срещу политическия Омикрон

Държавата под карантина роди нови вицове | StandartNews.com
  • Тестът на Никола Минчев и щурмът на парламента свалиха ценовия шок от тв екрана. Нужна е спешна ваксина срещу политическия Омикрон

Ако някой е наблюдавал как премиер, министри и партийни лидери внимават къде точно ще се подредят за снимката с президента след КСНС, със сигурност е разбрал, че политическата карантина в държавата е започнала много преди здравната, породена от положителния тест на председателя на НС Никола Минчев. Диагнозата на младия политик само отприщи страстите.

Пръв от политическия Ковид си изпати самият Минчев. На гърба на политика, който се почувства зле след 6-часовото заседание за Северна Македония, се изсипа всичко - от съмнения, през обвинения, до щурм на парламента.

Докато репортерите брояха кои депутати са неваксинирани и колко министри са самоизолирани, Минчев трябваше три дни да се обяснява има или няма тест за коронавирус. Първият удар дойде, разбра се, от ГЕРБ. С обвинението, че заразата му е дипломатическа, а тестът не бил негов. Наложи се председателят на НС да публикува резултатите от изследването си. Но, уви, сюжетът, подклаждан от хората на Борисов, продължи. Ексминистър

Костадин Ангелов влезе в ролята на истински здравен Еркюл Поаро

за да издирва лабораторията, проверила Минчев. Логическите пируети на професора преди или след заседанието е взета пробата и колко са заразени в единия и в другия случай трябваше да докажат, че Минчев се саморазболял, за да спаси Кирил Петков от визитата в Македония. Защото позицията му се разминавала с тази на президента. И Радев, видите ли, бил свикал КСНС не за друго, а за да му дърпа ушите.

Новобранецът в политическите разпри Минчев му се наложи да се бори едновременно и с коронавируса, и с гнева си. Ден след хвърлената ръкавица от Ангелов, той даде подробни обяснения за теста си. Но вместо да го оставят да преболедува, изпадналите от борда кацаровиски го нападнаха, че вместо да отиде на опашката в "Пирогов", избрал  омразната им болница "Лозенец". А гербадижиите пък се вторачиха в резиденцията със същото име, за да следят всяка стъпка на самоизолиралите се Кирил Петков и началничката на кабинета му.

Поставянето на цялото държавно и партийно ръководство под карантина

за секунди свали от тв екрана горещите теми за тока, газа и поскъпването. Новината за доплащането на пенсиите и компенсирането на сметките потъна, драмата на шопската салата, която срази по цена пържолата, си остана проблем на веганите.  А това, че мусаката е реабилитирана, мина без очакваните фанфари.

Всички се вторачиха в хейтърския дебат има ли карантина и по-карантина. За кого е кратка, за кого е дълга. Точка сложи министър Сербезова, намалявайки на 10 дни изолацията за хора с положителни проби и на 7 дни престоя вкъщи за контактните лица. Открит обаче остана въпросът колко часа у дома трябва да прекарат контактните лица, ако са с една, две или три дози ваксина.

Независимо, че група депутати от "Възраждане"

сложиха под карантина истината за собствената си ваксина

протестът срещу зелените сертификати надхвърли дори прогнозите на партията на Костадинов.

В сряда стълбите пред парламента почерняха от народ, 8 полицаи пострадаха. А чия партийна агитка пробва да щурмува парламента - на "Възраждане" или провокаторска, остана тема на декларациите в пленарна зала. Безразсъдна хулиганска проява, скочи Николай Ангов от "Продължаваме промяната". По никакъв начин не може да се каже, че протестът срещу зелените сертификати е предизвикал размирици и много тежки проблеми, отговори му Цончо Ганев от "Възраждане". Хората на протеста бяха поне четири пъти, ако не и пет, по-малко от заразените само вчера, така че нека всеки, като член на обществото, да поеме своята отговорност, опита се да балансира Кристиян Вигенин (БСП). Но Ицо Хазарта запали нов фитил: "Шепа нещастни фашисти". "При Борисов бяхме "тулупи" и "маргинали", при промяната сме "шепа нещастни фашисти"", отговори му Костадин Костадинов. Христо Петров нарече хора от браншовите организации, лекари, студенти, пенсионери и майки на деца с увреждания, всички тези хора, които няколко часа измръзнаха на студа, за да се борят против доказано НЕЕФЕКТИВНИТЕ мерки срещу к0вид, "шепа нещастни фашисти".

Междувременно законодатели от всички групи  вкупом почнаха да търсят отговори:

отваряли ли са депутати вратите на парламента

за да влязат протестиращи, с маси или със столове НСО са барикадирали портите, ще се срещат ли протестиращи с премиера и здравния министър и как - с маска и сертификат или онлайн.

Политическата заигравка с пандемията би била комична, ако не беше страшна. Но факт е, че докато ваксината срещу Омикрон в политиката се бави, а партийните вируси на воля мутират, за първи път в пандемията вицовете са в разцвет. Когато Борисов искаше да се скрие, отиваше в болница. Сега новите пък се самоизолират, гласи единият от тях, пуснат от песимистите. Ура, за първи път  имаме протест, в който не участва Мая Манолова, гласи другият, любим на оптимистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай