ДПС ще е „категорична опозиция"

ДПС ще е „категорична опозиция" | StandartNews.com

София. ДПС ще бъде „категорична опозиция" в парламента и няма да подкрепя правителство, което зависи от Патриотичния фронт. Това съобщи лидерът на движението Лютви Местан след консултациите при президента.

По думите му обсъжданият в последните дни вариант е 2+2 и не може да бъде представен като двупартиен.

„Заявихме, че тази формула на властта не може да се определи като управление на двупартийното коалиционно малцинство, а по същество това е кабинет на четирипартийното парламентарно мнозинство. За нас този сбор е не просто безпринципен, а откровен антиевропейски и антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС. Това го заявихме категорично", каза Местан след срещата с Росен Плевнелиев.

Както стана известно ГЕРБ и Реформаторския блок ще съставят правителство, в което ще има и министър от АБВ.

Предстои и търсене на подкрепа от останалите партии, сред които е и Патриотичния фронт. Местан обаче обяви, че между тази формация и Атака няма разлика.

БСП също вече обяви, че ще бъде против кабинета.

При консултациите си с президента в понеделник от Българския демократичен център обявиха, че ще решат дали да подкрепят правителството след като видят състава и програмата.

Лидерът на ДПС посочи, че няма амбиции да сме част от управлението на страната.

„Ако Бойко Борисов намери сили в себе си да предложи вариант на правителство, ако той предложи формула на кабинет с ясен цивилизационен профил и потърси мнозинство по определени теми, тогава той ще има насреща си ДПС, което без да поставя каквото и да е условие за участие във властта да подкрепя политики, които са в полза на националния интерес", допълни той.

„Готови сме не на 300, а на 600 дни толеранс за правителство с ясен евроатлантически профил", подчерта Местан. Той попита каква ще бъде позицията на българското правителство за това, което се случи в последните дни в Донецк и Луганск.

"Не може ПФ да се представи като модерен патриотизъм или нещо по-различно от Атака. Никой по никакъв повод няма да види ДПС в никакъв формат с национал-популистки и антисистемни партии", каза Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай