ДПС сезира Конституционния съд за Изборния кодекс

ДПС сезира Конституционния съд за Изборния кодекс  | StandartNews.com

ДПС ще сезира Конституционния съд за промените в Изборния кодекс, които касаят решенията за задължително гласуване и забраната да се гласува извън дипломатическите ни мисии в чужбина. Това заяви пред Стандарт съпредседателят на ДПС Четин Казак. "Ще предприемем всичко необходимо, ще потърсим подписи от всички", каза още Казак.

Депутатът от ДПС има предвид въвеждането от една страна на задължително гласуване, а от друга - на ограничение българите в чужбина да могат да подават вот само в дипломатическите и консулски представителства. Народното събрание на практика отменя конституционното право на глас, като го заменя с т.нар. граждански дълг, смята Казак.

Управляващата коалиция угоди на популизма и национализма и прие мракобеснически текстове в Изборния кодекс, заяви още ДПС Казак пред журналисти, цитиран от epicenter.bg. Уклонът към национал-популизма е неустоим и води управлението към пропастта на безпътицата, изтъкна той.

„Представителите на мнозинството останаха глухи за гласа на разума. Затова депутатите от ДПС инициират подписка за сезиране на Конституционния съд за отмяна на текстовете за задължителното гласуване", заяви Четин Казак.

Той обърна внимание, че от една страна всички български граждани се задължават под строй да отидат до урните, а от друга – им се пречи. Защото с въвеждането на регламента в чужбина да се гласува само в дипломатическите и консулските представителства на практика се ограничава правото на глас на сънародниците ни зад граница.

„Осъждаме желанието да се ограничи желанието на всеки български гражданин да гласува", бе категоричен депутатът от ДПС.

Той нарече одобряването на двата текста „невиждано посегателство върху права под давлението на национал-популисткия елемент в управляващото мнозинство".

Както вече стана ясно, по-рано през деня депутатите приеха окончателно, че изборни секции в чужбина ще могат да бъдат разкрити само в дипломатическите представителства на България. Предложението беше гласувано със 145 гласа „за", 27 „против" и 1 „въздържал се".

С приетите промени не се допуска образуването на секции извън консулствата и посолствата на България в други страни. Редакционна поправка в Изборния кодекс е от народния представител Искрен Веселинов от Патриотичния фронт.

Всичко за гласуването на поправките ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай