ДПС захапа Петков за погазени закони и кална кампания срещу Пеевски

Премиерът призна, че кабинетът раздава пари без одобрението на ЕК

ДПС захапа Петков за погазени закони и кална кампания срещу Пеевски | StandartNews.com

ДПС захапа премиера Кирил Петков за погазените закони и отпускането на 166,2 млн. лв. за жп линията  Волуяк-Драгоман, дадени с решение на МС без одобрението на Европейската комисия. Парламентарно питане по темата внесоха  председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и народните представители Делян Пеевски, Халил Летифов и Станислав Анастасов.

Министър-председател Петков, не мога да не започна с отговор на думите, които отправихте днес към групата на ДПС, влизайки в пленарната зала – че ДПС сме станали много страхливи. Драги, министър-председател, не познаване нито демократичната история на България, нито тази на ДПС, обърна се зам.-председателят на Движението Станислав Анастасов към премиера.

Г-н Петков, Вие дойдохте на власт с гръмката заявка за нулева толерантност към корупцията, подобно на героя на Джефри Арчър Игнейшъс Голямата метла – нигерийският финансов министър. Ако не сте го чели, горещо Ви препоръчвам да го прочетете, допълни той. И обяви: „Дойде време да подкрепите гръмките си думи с действия!”.

„Какво се случва обаче? Съгласно публикувано на 13 май 2022 г. съобщение на сайта на Министерство на транспорта и съобщенията след изричното разрешение на МС, Министерството на транспорта и съобщенията и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) са подписали договор за финансиране на проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, жп участък Волуяк – Драгоман – фаза 1“, като отпуснатата финансова помощ е в размер на, забележете, 166 милиона и 200 хиляди лева. Те ще бъдат осигурени от оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020 г.”. В същото съобщение е посочено, че съобразно въпросното решение на МС управляващият орган на оперативната програма е сключил договора преди одобрението на проекта от ЕК с цел избраните изпълнители на двата лота – Волуяк-Петърч и Петърч-Драгоман, да стартират своевременно строителство, което трябва да приключи до края на  2023 г.”, изложи Анастасов фактологията по случая.

И попита: „На какво основание Министерски съвет е разпоредил или разрешил да бъде подписан въпросният договор, при положение, че проектът все още не е одобрен от ЕК.”.

Съобразени ли са действията на Министерството на транспорта и съобщенията и на НКЖИ с правилата на оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020” за изразходване на европейски средства. Ще предприеме ли Министерски съвет действия за спиране на този проект и в какъв срок, след като действията му, както и тези на управляващия орган са извършени в нарушение на процедурите и нормите по оперативната програма и създават предпоставки за злоупотреба, бяха другите два въпроса на Станислав Анастасов.

Осъществяването на този проект е от особено важно значение и затова е приоритет на нашето правителство, отговори Петков. И заяви: „Всички законови изисквания са спазени. Днес разговарях с министъра на транспорта – ще има много внимателно следене на тези проекти, на законовото им изпълнение, за качествено изпълнение. Мога да гарантирам, че всичко е в реда на закона, а самото изпълнение ще бъде направено по начин, по който всъщност ще видите, че промяната е дошла.”..

Страхопочитаеми министър-председател Петков, изговорихте много фактология. Но пак не отговорихте на нито един от въпросите, контрира Анастасов. И заяви: „В случая явно бързате за някъде – бързате да платите едни 166 милиона лева, заобикаляйки ЕК. Дали бързате за влака Волуяк-Драгоман, тепърва ще разберем, но може и да го изпуснете.”.

Застраховали сте се,  че комисията няма да ви одобри проекта и той ще излезе от джоба на българския данъкоплатец. Това гласи решението на МС, каза зам.-председателят на ДПС.

Ясен е механизмът ви на действие - пак направихте едни внушения, обвинявайки ДПС, обвинявайки конкретен човек, каза още Станислав Анастасов.

Когато вие хвърляте кал по ДПС и колегата Делян Пеевски правите точно това, което твърдите, че другите правят, категоричен бе Анастасов.

Министър-председател Кирил Петков, няма да спрем да ви занимаваме със законосъобразността и борбата с корупцията, които взеха да ви убиват като онези чепици от снимката, заяви зам.-председателят на ДПС.

ДПС ще защити всеки български гражданин, който е станал обект на Вашата агресия и на кална кампания от Вас и кръга „Капитал”, дори да е и от ПП. Защото знаем и за колеги от ПП, които са станали обект на агресия. Да, ние ще ги защитаваме – всеки невинен, който е набеден, ще бъде защитаван, каза Анастасов. И обобщи: „Това е върховенството на закона - и тук, и навсякъде.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай