Петък,

Проблем в изкупуването на зърното от държавата, какво предлага ДПС

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
546
Проблем в изкупуването на зърното от държавата, какво предлага ДПС
A
A
A

Европа трябва да определи социалноикономически мерки за сигурността в областта на продоволствената автономия и сигурност. Глобално нарастващите цени се отразяват и у нас. Може да има и доза спекула, но това засега не е доказано, съобщи в интервю за НоваНюз евродепутатът от ДПС Атидже Вели.

Предложение на евродепутатите от ДПС е следене на пазара и понасяне на отговорността за кризата от всеки във веригата на доставки. "Не бива да се ограничава износът на зърнени култури. Не знам дали ще има производители, които ще искат да продават на ниски цени зърното, което иска правителството да купи", сподели тя. И допълни, че хлебната пшеница бележи ежедневен ръст на цените.

"Цената на хляба не зависи само от реколтата, но и от цената на тока, както и от други фактори. През последната година има двойно увеличение на цените на зеленчуците, но секторът има нужда от финансова помощ, както и дългосрочна стратегия за развитие на земеделието", категорична е Вели. Според нея обхвата на европомощите в земеделието може да е много широк в зависимост от нуждите на конкретния сектор.

ДПС е "за" интеграцията на Северна Македония, категорично подкрепяме членството им в Европейския съюз, каза още Атидже Вели. Евродепутатката отбеляза, че движението има категорична позиция и за военната помощ за Украйна и тя е подкрепяща, но трябва да се видят и конкретните параметри по предложението.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички