ДПС слага край на "ин хаус" процедурите и парите от джипката

Депутатите от Движението с два законопроекта

ДПС слага край на "ин хаус" процедурите и парите от джипката | StandartNews.com

Премахване на т.нар. „ин хаус” процедури и на раздаването на пари с постановление на Министерски съвет, станали известни като парите от джипката, предлага ДПС със законодателни промени. Те бяха внесени днес в изпълнение на законодателната програма на Движението. Това съобщи зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев на брифинг в парламента. В пресконференцията участваха още зам.-председателите на ДПС, народните представители Халил Летифов и Станислав Анастасов, както и народният представител Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Прекрасно осъзнаваме, че днес е много тържествен  ден  за българската демокрация, защотото новоизбраният президент полага клетва пред НС, но това не отменя нашите делнични задължения и обещанията, които сме дали за законодателната ни програма, каза Йордан Цонев.

Той съобщи, че в изпълнение на законодателната програма на ДПС тази сутрин в деловодството на парламента Движението внесе два законопроекта.

Първият е за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. Вторият - за изменение и допълнение на Закона за публичните финанси.

Ние много внимателно следим обществения дебат относно антикорупционните мерки и законодателство и с първия закон премахваме възможността за „ин хаус” процедури. Върху тях тегне подозрението на обществото, че са врата към  корупционни практитики, каза Цонев. И обясни: „Също така в този закон премахваме и рамковите споразумения, към които има същите подозрения.”.

В Закона за публичните финанси премахваме възможността да се раздава публичен ресурс относително непрозрачно с постановления на МС. Казвам относително, защото, разбира се, тези средства са публични – публикуват се на страниците на Министерството на финанстите и на МС, но практически по тях няма дебат, разясни народният представител. Йордан Цонев припомни, че ДПС отдавна е заявило, че ще внесе този проект. Даже е дало 1 месец на правителството то да го направи, но това не се е случило.

С промяната,  която внасяме, спазваме конституционния принцип и казваме, че средствата ще се разпределят или преразпределят по предложение на МС с решение на парламента, каза Цонев. Внасяме и още няколко процедури, които ще направят малко по-прозрачно бюжетирането, допълни той. И обясни, че текстът засяга общините. Става въпрос за по-точно разписване на средствата, които са предвидени в така наречената графа „Централен бюджет”. Там са резервите. Преди да определи фонда за общините Изпълнителната власт трябва да го обсъди с  Националното сдружение на общините и после да го внесе в Народното събрание като част от Закона за бюджета, каза Цонев

По отношение на премахмането на т. нар. „златни паспорти”  сме поискали от ДАНС проверка на абсолютно всички процедури, които са извършени  от приемането на закона досега, за да се обяви по коя процедура са направени  инвестиции,  по коя те са фиктивни, по коя има или няма промени, заяви Йордан Цонев. Той съобщи, че ДПС продължава работата си по промени на Конституцията в частта „Съдебна власт”. Вече излизаме от фазата работа с експерти и започваме работа по същинската промяната на текстовете. Тази седмица  предвижихме конституционните промени една крачка напред, каза още народният представител .

Ще се въздържим от коментар за оставката на Сотир Цацаров, ще кажем само, че не е работа на законодателната или изпълнителната власт да кадруват в Съдебната система.  Нашата работа е да направим онези промени които са нужни на Съдебната система и които са препоръчани от нашите европейски партньори в докладите им, обобщи Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай