ДПС: Ще разкрием кои сглобиха схемата "Магнитски"

Рухна поредният мит на кръга "Капитал", обяви лидерът на ДПС

ДПС: Ще разкрием кои сглобиха схемата "Магнитски" | StandartNews.com

Днес рухна поредният мит на кръга "Капитал" на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев и техните проксита в Народното събрание и в изпълнителната власт. Това заяви лидерът на ДПС и председател на ПГ на Движението Мустафа Карадайъ, коментирайки на брифинг в парламента т.нар. "златни паспорти".

Народното събрание отхвърли днес внесените от ДПС два законопроекта. Първият отменя предоставянето на инвестиционно гражданство, вторият разпорежда на ДАНС да извърши пълна проверка на всеки един даден т.нар. "златен паспорт". Управляващото мнозинство гласува на първо четене правителствения проект, който отменя процедурата, но не предвижда проверка на издадените "паспорти" от 2013 г. до днес.

Станахме свидетели на поредната лъжа, заяви Карадайъ и припомни уверенията на мнозинството и на премиера Кирил Петков, че ще подкрепят проектите на ДПС. Министър-председателят дори пое публичен ангажимент за това.

Действията им показаха точно обратното, възмути се Мустафа Карадайъ.

Митът не само че рухна, но следите водят към същия този кръг, заяви и зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев. И подчерта: "Митът рухна, защото се видя, че ДПС не прави тези промени днес, с оглед измислената мотивация за санкцията по отношение на златните паспорти на нашия колега Делян Пеевски. А Движението е имало такава позиция много преди тези санкции - още при въвеждането на възможностите за инвестиционното гражданство по тази процедура, която парламентът закри през февруари и март миналата година.".

Видя се в зала, че ДПС никога не е подкрепяло тези текстове, било е против. ДПС е подкрепило ветото на президента Плевнелиев върху тези текстове, но те са минали и то не без участието на Синята коалиция - част от прокситата на Прокопиев, заяви Йордан Цонев.

Медиите на този кръг продължават да говорят неистини и откровени лъжи. Затова днес искаме да изтъкнем, че по същото време (направихме си труда да проверим) и "Капитал", и "Дневник" страстно са защитавали инвестиционното гражданство, подчерта Цонев.

Така че, ако говорим за катарзис, то катарзисът май настъпва там. И катарзисът настъпва там не за друго, а защото сега - покрай проверките, покрай приемането на закона, покрай всичко, което прави ДПС от месец и половина насам, ще се види, че  следите водят към тях. Следите водят към техни инвестиционни проекти с китайски граждани, с китайски инвеститори, към сегашните управляващи. Към двамата съпремиери, към шефа на Агенцията за насърчаване на инвестициите, заяви още Йордан Цонев.

Затова ние толкова много държахме да бъде приет нашият текст за пълна проверка на всяко едно инвестиционно гражданство. Защото само тогава ще рухне митът за участието на колегата Пеевски, митът (както рухна днес) за законодателното участие на ДПС и ще излязат наяве истинските търговци на българско гражданство и на пребиваване в страната, което също е способ да разрешиш на чужди граждани да се разхождат из Европа свободно, подчерта зам.-председателят на ДПС.

По тази тема ДПС ще отиде докрай и ще покажем кои са истинските ползватели на тази екстра, кои са осребрили тази възможност и кои сглобиха схемата "Магнитски".

В резултат на гласуването видяхте двуличието, но маските паднаха. Всички се кълняха, че всичко трябва да се освети и да се провери, но никой не подкрепи законопроекта на Движението за права и свободи, с който  настояваме за пълна проверка на всеки конкретен случай на т.нар. "златни паспорти", заяви и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

"Нещо повече - миналата седмица всички видяха, че лично премиерът Кирил Петков, се спря пред нас и обеща подкрепа на нашия законопроект за пълна проверка. Но видяхме, че той се страхува от нещо", продължи Хамид. И попита: "От какво се страхува Кирил Петков?От какво се страхува Асен Василев? Че са разпоредили на цялата тяхна дружина да отхвърлят дружно законопроекта? От какво ги е страх?"

Дали ги е страх, че ще излязат наяве всички тези китайци, с които са работили и още работят? Дали ще излязат всички далавери на кръга „Капитал“? Това Вие ще го научите скоро. Но следите водят към този малък кръг. Към марионетките на олигарха Иво Прокопиев. Марионетките се казват Кирил Петков и Асен Василев, заяви Хамид Хамид.

"Проверете по концесията на летище Пловдив, проверете обществените поръчки. Дали това не са същите китайци, на които Асен Василев открадна интелектуална собственост със своите съдружници и продаде на китайците за някой лев? Дали това не са същите китайци – представители на техните служби, за които отдавна ни алармират Европейската комисия и Европейският съюз? Дали това не са същите китайци, които инвестират в индустриална зона Божурище, където пак чрез Стамен Янев и тогавашният бизнесмен Кирил Петков инвестиция, купена за 108 000 лв., препродадена за стотици милиони в тази огромна далавера, дали отзад не прозира пак човекът с розовите бузки? Преценете сами", заяви още народният представител от ДПС.

Ние ще изкараме всичко до край за всеки конкретен случай. Защото всички днес се надпреварваха кой първи е предложил да отпадне текста за инвестиционното гражданство. Но стана ясно, че това е направено на 29 ноември 2012 г. от народния представител на ДПС, почитаемия Четин Казак. Още преди да бъдат приети разпоредбите на второ четене, той предлага да не бъдат гласувани и да отпадат от законопроекта, подчерта още Хамид Хамид.

Искаме пълна проверка. Ако парламентът и министерски съвет упорито отказват да извършат тази проверка, за да прикрият някого, а този някой всички знаем кой е - човечето с розовите бузки, ние ще сезираме за всеки конкретен случай прокуратурата на България, увери Хамид Хамид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай