Сряда,

ДПС с разгромяваща оценка: Най-слабият кабинет

От: Рачо Рачев -
1169
ДПС с разгромяваща оценка: Най-слабият кабинет
A
A
A

Разгромяваща оценка за правителството даде ДПС. Най-слабият кабинет от края на комунизма! - заяви в декларация, прочетена от парламентарната трибуна, лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Правителство прилича на клуб по интереси. Целта на властта е задкулисието да завладее държавата, категоричен бе Карадайъ.

Няма мерки за борба с кризите, Планът за възстановяване и устойчивост не действа. На практика и бюджет няма. А управляващите живеят с чувство на самонадеяност и самодостатъчност, коментира Мустафа Карадайъ. И заяви: „Нищо ново под слънцето. Така беше, уважаеми колеги, и през 2009 г. Тази самонадеяност и самодостатъчност, която понякога граничи с арогантност тази зала е виждала.”.

Карадайъ припомни, че още през 1991 г. създателят на ДПС д-р Ахмед Доган очерта от парламентарната трибуна посоката за развитие на страната. „А именно – членството в ЕС и членството в НАТО. След което, не беше лесно, но се постигна съгласие между политическите сили за тази посока, за да може да се стигне и до консенсус в обществото и през 2004 г. България да стане член на НАТО, а 2007 г. да станем член на ЕС”, заяви Карадайъ.

Ето цялата декларация на ДПС, прочетена от парламентарната трибуна от председателя на Движението Мустафа Карадайъ:

Първо поздравявам християните с Великден и мюсюлманите за Рамазан байрам. Пожелавам мир, здраве и берекет

Уважаеми колеги,

Чухме две декларациите, които имаха за предмет едно и също нещо и си приличаха доста. Приличаха си по едно нещо, което можем да оценим като противопоставяне в тези тежки времена. Времена на обективни кризи и времена на субективни кризи, които произтичат и от сегашната власт.

Чухме, че властимащите оценяват себе си като стабилна коалиция и чухме колко е прекрасно управлението. Чухме и оценка за тях като хора, от които започва историята. Такова им е и поведението. Нищо ново под слънцето!

Така беше, уважаеми колеги, и през 2009 г. Тази самонадеяност и самодостатъчност, която понякога граничи с арогантност, тази зала е виждала в скоро време. Не е нещо ново. Но и тази историчност, която си приписвате днес и евроатлантическа ориентация, която извира само от вас, да ви припомня – историята не започва от вас.

От тази трибуна още през 1991 г. е очертана посоката за развитие на страната. А именно – членството в ЕС и членството в НАТО. След което, не беше лесно, но се постигна съгласие между политическите сили за тази посока, за да може да се стигне и до консенсус в обществото и през 2004 г. България да стане член на НАТО и 2007 г. да станем член на ЕС.

Този ценностен избор е направен, уважаеми колеги. И няма нужда от този драматизъм за ценностните избори, които днес се опитвате да посочване тук, в тази зала. Напротив – онова, което оценявате като стабилна коалиция точно във вашата коалиция има проблем с ценностния избор на България, включително и в днешното трудно време. Само можем да кажем няколко оценъчни думи за тази коалиция и тази власт, която оценява себе си за прекрасна и чудесна.

Няма мерки за борба с кризите. Това го казват и гражданите, и бизнесът. А от вас чуваме точно обратното. План за възстановяване и устойчивост все още действащ – няма, независимо, че го слушаме от доста време и е в устата ви. Оперативни програми поне за тези кризисни времена все още България няма.

Имаме един гласуван държавен бюджет преди около месец и половина, но месец и половина от деня на гласуването на този държавен бюджет слушаме как всеки един момент трябва да актуализираме и да променяме този държавен бюджет. Тоест държавен бюджет нямаме.

Но кризите са факт! Народът, хората обедняват, инфлацията си върви и вие помагате на тази инфлация. Но, не помагате за разрешаване на кризите. Това е основният  проблем!

Разбрахме, че мерки за борба с кризите няма, но има. Досега, откакто сте на власт, виждаме противоконституционни и противозаконни действия от сегашната власт. Впрочем, такъв е зародишът на тази власт. А резултатът е, че задкулисието завладя властта. В момента и от вашата декларация, виждаме и разбираме, че целта е завладяването на независимите регулатори от задкулисието. Като краен резултат задкулисието да завладее държавата. Това е вашата власт.

Иначе всяко едно ваше действие оправдавате  с антикорупционни действия и дейност. Но тази дейност се олицетворява засега единствено и само с антикорупционната търсачка „Гугъл“.

Така, че това правителство и този кабинет към днешна дата  могат да получат следната оценка:

Най-слабият кабинет от края на комунизма!

По-скоро това правителство прилича на клуб по интереси, а не на правителство.

Ние от Движението за права и свободи призоваваме в тези тежки и трудни времена, при тези множество от кризи да има разум, да има мъдрост. Призоваваме за диалог между власт и опозиция. Впрочем виждаме, че във властта - коалицията вътре в себе си диалогът липсва. Но ние в тези кризисни времена трябва да стигнем до диалог между власт и опозиция. В търсене на решения в тези кризисни времена.

Призоваваме за възстановяване на нормалността в политиката, призоваваме за възстановяване на държавността. А това нещо става единствено и само чрез демократични инструменти и способи. Чрез върховенство на правото, върховенство на закона и спазването, и гарантирането на правата и свободите на всички български граждани.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички