ДПС разкри недалновидност у властта в политиката за газа

Управляващите трябва да правят публични сделки, за да може бизнесът да калкулира цената

ДПС разкри недалновидност у властта в политиката за газа | StandartNews.com

Управляващите демонстрират недалновидна политика при управлението на кризата с природния газ, заяви народният представител от ДПС и заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай в предаването "Референдум" по БНТ.

Покупката на газ минава през двете борси - държавната и частната, припомни енергийният експерт на ДПС. И попита защо това не е направено. Ако това бе станало, днес нямаше да задаваме въпроса дали купуваме американски втечнен раз или руско синьо гориво, каза Аталай.

Управляващите трябва да правят публични сделки, за да може бизнесът правилно да калкулира цената си, заяви още Рамадан Аталай. И подчерта: "В момента нямаме сигурност, стабилност и дългосрочност. И отговорност за това носят управляващите.".

Няма предвидимост, защото в момента сме в ситуация на форсмажор, каза Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Какъв форсмажор, опонира му Рамадан Аталай. И попита: "Запознати ли сте с писмото от 1 април - че ще ни спрат газа? На 18 април вие спирате едностранно газа от руска страна, защото решавате, че няма да преведете парите."

"От 1 до 18 април кое му е форсмажорното?! Защо не излязохте на борсата да осигурите количества", продължи с въпросите Аталай.

"За да не се случи гръцката връзка, най-голяма вина носят гърците и по-големи братя, които нямат интерес България да има тази връзка. Никой не иска да каже това", заяви още Рамадан Аталай. И допълни: "Знаете ли Германия колко руски газ получава?"

Руският газ досега е бил най-евтин и всички търговци купуваха пак от Русия, докато не се случи тази извънредна ситуация, в която нашето правителство изобщо не е в час, каза още Аталай.

Всички разбрахме, че липсват 100 млрд., само управляващите не разбраха. Хранилището в Чирен трябва да се запълни, другото - в Галата, да се възстанови, препоръча Аталай. И заяви: "Досега трябваше да сме намерили алтернативни източници. Това е единственият план за България!".

Аталай припомни, че енергийните министри в Европа предупредиха, че цената на газа ще скочи тройно и четворно и това ще повлече инфлацията, която вече е двуцифрена. Трябва да се ориентираме към европейската солидарност, към нова енергия и нови енергийни мощности за замяна на газа, обобщи Рамадан Аталай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай