Четвъртък,

ДПС разкри чудовищна търговия със златни паспорти, има и имена

От: Рачо Рачев -
492
ДПС разкри чудовищна търговия със златни паспорти, има и имена
A
A
A

Движението за права и свободи (ДПС) е получило сигнал, в който има достатъчно конкретика, за да се разкрие чудовищна схема по придобиване на българско гражданство и издаване на документи с невярно съдържание. Това обяви в парламента депутатът от ДПС Хамид Хамид.

„Съдържат се твърдения, че над 120 лица, основно китайци, част от които работят за китайските специални служби, както и руснаци са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг и само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребиваване в периода 2015-2021 г.”, уточнява той.

От Движението обясняват, че в сигнала се съдържат твърдения и се посочват конкретни имена.

„Тримата посредници и двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат сключени договори. Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лв. - огледални са. Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. Оказва се, че той е Вечната Амбър в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ, същият отново е назначен в Агенцията като изпълнителен директор от един служебен министър на икономиката. Да ви кажа ли кой? Цар Киро”, допълни депутатът от ДПС.

Според Хамид сега се появяват въпросите дали Стаменов има близки отношения със служебния министър на икономиката и днес премиер Кирил Петков. „Дали това лице е от свитата на Цар Киро. Дали има някаква връзка това лице да е издавало за няколко дни инвестиционния сертификат на Цар Киро, който въз основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона „Божурище” и да я продаде доста бързо след това”, каза още той.

„Изскачат въпроси за отношенията на г-н Стамен Янев с министър председателя. Но е особено притеснително, че законодателните инициативи, с които искаме пълна проверка на целия този процес, на тази далавера със „златните паспорти”, се прикриват от управляващото мнозинство. Те отхвърлиха нашия проект, предложение за проверка. И сега виждаме защо - те прикриват действия на лица, които са пряко свързани с управляващите днес”, уточни Хамид.

Депутатът от ДПС се закани, че ще стигнат докрай с проверките. „Ще покажем на обществеността каква крият и от какво се притесняват. Цялата информация, която е получена, с имената на всички китайци и руснаци, ще бъде на брифинг в Брюксел пред съответната комисия в Европейския парламент. Няма да спрем и ще покажем какво се крие зад кухите фрази за нулева корупция”, категоричен е Хамид. И уточни, че сигналът вече е предоставен на главния прокурор.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички