ДПС пуска сигнал за незаконни действия на МВР до евроинституциите

Изпращаме обобщена информация до Европарламента и Еврокомисията за безобразията, извършвани по време на предизборната кампания и в деня на изборите - 10 юли и 14 ноември, обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

ДПС пуска сигнал за незаконни действия на МВР до евроинституциите | StandartNews.com

ДПС пуска сигнал за незаконни действия на МВР, оглавявано от Бойко Рашков, до европейските институции.

Изпращаме обобщена информация до Европарламента и Еврокомисията за безобразията, извършвани по време на предизборната кампания и в деня на изборите - 10 юли и 14 ноември, обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в кулоарите на парламента.

Той изброи поименно всички еврокомисари и шефове на комисии в ЕП, които ще бъдат сезирани.Става въпрос основно за нарушаване на правото на ЕС - с многобройните нарушения на правата на българските граждани, за които сме получили сигнали в централата. Нарушения на човешко достойнство, неприкосновеност на личността, на свобода и сигурност, на сдружаването и други, изброи лидерът на ДПС.

На парламентарните избори и в кампанията ние, от ДПС, получихме много сигнали от симпатизанти и членове, които са били подложени на натиск и тормоз от милицията в България, защото полицията не би си позволила това, коментира Карадайъ.

Подкрепяме всички законни действия на органите на реда, но срещу милиционерщината ще се борим и ще защитаваме демокрацията и правовата държава, както винаги сме го правили, категоричен бе лидерът на ДПС.

Той разказа за масови принудителни проверки на лицата и имуществото им, като фактически основания за тях липсвали или не били достатъчни по смисъла на закона. В много от сигналите са извършени и, можем да предположим престъпления, като попречване чрез насилие и заплашване на конституционни права за гласуване, нарушаване тайната на вота и други, обясни той.

Категорично ще подкрепяме всички органи на реда в законните им действия срещу порочното явление купен вот. Но категорично ще се противопоставим зад този параван да се извършват репресии и нарушаване на демократични принципи. Тези действия не са против държавата, а в защита на държавността, демокрацията и защита на правата и свободите на гражданите, обясни Карадайъ.

Имахме нарочна политическа мисия, но сега изпращаме обобщена информация след получените отговори от официалните институции за полицейския произвол на МВР под ръководството на Бойко Рашков, обясни президентът на АЛДЕ и евродепутат от "Обнови Европа"/ДПС Илхан Кючюк.

И обясни, че искат ЕК да наблюдава правата на човека, в частност правата на малцинствата.

В брифинга участваше и Бехчет Емурлов - младежки председател в Айтос и зам.-шеф на Общинския съвет, кандидат за депутат, който е бил един от репресираните. Той разказа, че по неясни причини е бил привикан 3 пъти в РУ Айтос, защото раздавал предизборни материали по време на кампанията. Това повлия пряко на изборите в нашата община и много хора, включително част от екипа ми, се отказаха да работим заедно в кампанията. Регистрирали са в ЕС гражданска петиция, която всеки реплесиран и тормозен да подкрепи.Карадайъ напомни, че ДПС са били за машинно броене на хартиените бюлетини, защото то се справя с 3-4 гловни генерални проблеми в изборния процес - огромния брой недействителни бюлетини, огромния брой сгрешени и поправяни секционни протоколи, физическото преброяване на хартиените бюлетини и субективния елемент в това.

Наложеният машинен вот по този начин не бил добър модел, затова не трябва да се елиминира вота с хартиените бюлетини.За закриването на спесъдилищата и прокуратурата трябва да се действа бавно и внимателно, предупреди Карадайъ. Той напомни, те са били създадени преди години пак по препоръки от Брюксел. Трябва да направим сериозен анализ какво искаме да постигнем като съдебна система и чак тогава да пристъпи към действия, допълни той.За тези 9 месеца, в които днешните управляващи са в управлението под различни формати, кризите се задълбочават, а не се решават, коментира още лидерът на ДПС, цитиран от Епицентър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай