Сряда,

ДПС: Правителството е вредно. В името на мира още не искаме оставка

От: СТАНДАРТ -
858
ДПС: Правителството е вредно. В името на мира още не искаме оставка
A
A
A

В името на мира, стабилността и сигурността, ние няма да искаме оставката на целия кабинет сега, в това сложно военно време, но ясно заявяваме, че това правителство вече е вредно за страната, за демокрацията, за държавността.  Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание по време на дебатите за смяна на министъра на отбраната. Премиерът Кирил Петков предложи Стефан Янев да бъде освободен като министър на отбраната, а мястото му да заеме постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков.

Крайно време е някой да каже истината. Това правителство няма нито капацитета, нито волята да подобри живота на българските граждани, категоричен бе Карадайъ.И заяви: "Българската държава не е опитна лаборатория и българските граждани не са опитни зайчета за политически експерименти. Българските граждани искат сигурност.".

Запазването на мира е грижа на всеки отговорен за бъдещето гражданин, на всички държавни органи и институции. Мирът трябва да се съхрани. Понякога с цената на много компромиси. ДПС знае, че е възможно да запазим мира, да запазим живота на всички граждани на нашата земя с общи усилия, каза още Карадайъ. И подчерта: „Мирът иска отговорност, последователност, обща воля и компетентност. Мирът иска единодействие и обединяване на общите усилия. Мирът заслужава всяко едно усилие и всеки компромис в този смисъл.”.

Ето цялото изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ!

Днес се предлага освобождаване на министъра на отбраната само 2 месеца след като се гласува този кабинет. Липсват ясни аргументи. Както е впрочем във всички случаи, когато правителството нещо се опитва да разяснява. Позоваването на изявлението на министъра на отбраната Стефан Янев във фейсбук от 27 февруари т.г. е нелепо при положение, че министърът има официални изявления включително и в Народното събрание при изслушването. Къде беше премиерът още при първото изявление на министъра на отбраната?! Дали не бяха съгласувани действията и днес просто да се оказва наличен удобен бушон?! По-важното е, че днес няма яснота защо се иска тази персонална промяна. Изявлението на министъра на отбраната във фейсбук от 27 февруари, е във връзка че вече му е поискана оставката и няма как да е нито причина нито повод нито да служи като аргумент за оставката.

Такива въпроси стоят пред Народното събрание и пред цялото българско общество. Докога ще слушаме неаргументирани тези, празни приказки без нито едно действие, без нито една предприета ефективна стъпка.

На този етап, когато трябваше вече да се берат плодовете на започнатото от служебните правителства и продължено от новите управляващи със същите служебни министри и всеки един български гражданин трябваше да е усетил подобрението, то състоянието и показателите са трагични.

Премиерът, както и Народното събрание и президентът, категорично осъди руската инвазия в Украйна. Това е правилно. Но всички ние очаквахме със същата категоричност той да предложи решение на кризите в страната, да подкрепи всеки български гражданин, да подкрепи българските общини, със същата категоричност той трябваше да подкрепи държавността. Повтарянето на мантрата, че е нужен анализ, преценка, оценка и едва тогава решения, особено в сегашната ситуация на военна криза поставя под риск държавата и нейните граждани.

Да продължаваме да се надяваме на промяна към по-добро би било израз на наивност, политическо късогледство и дистанциране от реалността.

Крайно време е някой да каже истината. Това правителство няма нито капацитета, нито волята да подобри живота на българските граждани. Нещо повече, правителството е основният липсващ фактор в очакванията ни за стабилност и сигурност. Свидетели сме само на едно безкрайно отвлечено, неподплатено самочувствие и хвалебствени слова по свой адрес – на правителството.

В името на мира, стабилността и сигурността, ние няма да искаме оставката на целия кабинет сега, в това сложно военно време, но ясно заявяваме, че това правителство вече е вредно за страната, за демокрацията, за държавността. 

Ние ясно искаме да заявим. Българската държава не е опитна лаборатория и българските граждани не са опитни зайчета за политически експерименти. Българските граждани искат сигурност.

Българските граждани повече не трябва да бъдат лъгани, те заслужават честно отношение, ясни отговори и адекватни държавнически решения.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСEДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ!

Запазването на мира е грижа на всеки отговорен за бъдещето гражданин, на всички държавни органи и институции. Мирът трябва да се съхрани. Понякога с цената на много компромиси. ДПС знае, че е възможно да запазим мира, да запазим живота на всички граждани на нашата земя с общи усилия. За това е необходима обща политическа воля. Призоваваме всички национално отговорни партии в Народното събрание, призоваваме президента на Република България, Министерския съвет за общи координирани действия между всички органи и институции в името на българските граждани, в името на Родината, в името на мира и на бъдещето на България, на региона, на Европа и света.

Мирът иска отговорност, последователност, обща воля и компетентност.

Мирът иска единодействие и обединяване на общите усилия. Мирът заслужава всяко едно усилие и всеки компромис в този смисъл.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички