ДПС няма да подкрепи кабинета. Ще работи за хората

Да осъдим погазването на Конституцията и законите на страната, призова Карадайъ

ДПС няма да подкрепи кабинета. Ще работи за хората | StandartNews.com

Ние от ДПС няма да подкрепим предложените програма, структура и състав на правителството, защото не сме участвали в никакви разговори за тях. Но ние ще бъдем конструктивна опозиция и ще дадем своя принос в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, възстановяването на демокрацията и държавността и защитата на правата и свободите на всеки български граждани. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от парламентарната трибуна по повод избирането на кабинета "Кирил Петков".

Днес от този най-висок подиум на българската държава, призовавам всички смели и доблестни лидери, активните и свободни граждани да осъдим погазването на Конституцията и законите на страната, да осъдим полицейщината и да застанем под истинското знаме на демокрацията и държавността. Нека да защитим демокрацията и държавността днес, за да сме спокойни за бъдещето на нашите деца утре, призова Карадайъ.

"Народът направи своя избор и възложи много тежки задачи на своите управници. Народът поиска промяна. Истинска, работеща промяна, а не подмяна. Ние от ДПС искаме промяната да се случи. Ако се върнете в годините назад, ще видите и ще прочетете, че ДПС винаги е апелирало за реформи във всички сектори. Това не се случи и повече отлагане на необходимите реформи, не може да се допуска", заяви Мустафа Карадайъ.

По думите му кризите няма да се решат с липса на институции, още по-малко с анти-ДПС риторика и агресия.

"Ние от ДПС ще подкрепим нужните решения в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, които гарантират решаване на кризите", допълни още председателят на ДПС.

"ДПС винаги реагира, когато се погазват правата и свободите на българските граждани. Така беше и при управлението на ГЕРБ. Много често бяхме сами. Сега е същото. За избирателите на ДПС днес аналогията с тоталитарното време е факт. Ние имаме своето обяснение. Случващото се вследствие от мълчанието на органите, институциите и гражданските организации в продължение на повече от 10 години", заяви още лидерът на ДПС.

Демокрацията в България се намира в сложен етап на своето развитие, каза Мустафа Карадайъ. И допълни: "В парламентарната република на Народно събрание се пада основната задача да възстанови демокрацията".

По думите му българските граждани очакват спешно решаване на кризите, на проблемите и повишаване на доходите. "България има нужда от редовен кабинет, който да покрие тези очаквания. Планът за възстановяване и оперативните програми изостават, а за тяхното приемане има изискване за върховенство на правото. Ако искаме върховенство на правото с думите и най-вече с делата си, трябва да докажем това", допълни още той.

Той отчете, че безкритичното допускане на нарушаването на Конституцията и законите, както и грозните прояви на полицейщина ерозират демокрацията и държавността.

Мустафа Карадайъ цитира думите на Мартин Нимьолер, един от най-известните противници на нацизма:

"Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.

Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.

Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори..."

Председателят на ДПС призова всички да осъдят погазването на Конституцията на Република България и законите на страната, както и полицейщината. "И да застанем под истинското знаме на демокрацията и държавността. Нека да защитим демокрацията и държавността днес, за да сме спокойни за бъдещето на нашите деца и внуци утре. Уважаеми госпожи и господа, ние от ДПС няма да подкрепим предложената програма, структура и състав на Министерски съвет, защото не сме участвали в никакви разговори за тях. Но ние ще бъдем конструктивна опозиция и ще дадем своят принос в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, възстановяването на демокрацията и държавността и защитата на правата и свободите на всеки български гражданин", заяви още Мустафа Карадайъ.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/jFx_ygOtrlY" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай