ДПС сезира Гешев за "златните паспорти"

Вчера ДПС поиска ДАНС да провери всички "златни паспорти", както и промените предлагани от партията

ДПС сезира Гешев за "златните паспорти" | StandartNews.com

ДПС сезира главния прокурор Иван Гешев за т.нар. "златни паспорти". Това съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

С голямо съжаление трябва да заявим, че законопроектът, чрез който искахме пълна проверка на всички случаи на дадено българско гражданство срещу инвестиция, беше отхвърлен, информира Хамид. Той съобщи, че вчера Комисията по конституционни и правни въпроси в НС отхвърли внесените от ДПС законопроекти. Беше подкрепен проект, който е внесен от Министерски съвет една седмица след нас и който бе предписан от нашия законопроект, разкри Хамид Хамид.

Това води до извода, че някой го е страх от проверката, която искаме за всеки един конкретен случай на издадено българско гражданство срещу инвестиция, подчерта зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Някой иска да прикрива някого при придобиване на българско гражданство срещу инвестиция, категоричен бе Хамид Хамид.

Вместо да се приеме законопроектът ни, чухме изказвания от рода, че Министерството на правосъдието ще възлага проверки по някои случаи, но избирателно, тоест - там, където някой се е изцапал, ще бъде прикрит, каза още Хамид. Темата беше отворена със списъка "Магнитски" и едно от основанията да фигурира наш народен представител в този списък бяха съмнения за корупция при издаване на такива паспорти. Ние имаме най-голям интерес всеки конкретен случай да бъде проверен, обясни народният представител от ДПС.

И подчерта, че темата за т.нар. "златни паспорти" е една от най-чувствителните теми в Брюксел по отношение на България. Именно затова ДПС внесе законопроект за премахването на тази възможност. С него ДАНС се задължава да провери при всеки издаден инвестиционен паспорт дали вложенията са реални.

Нещо повече - на среща между представители на Държавния департамент и Европейската комисия се оказва, че нарушенията в България при издаване на "златни паспорти" са една от причините да не отпаднат визите за САЩ, припомни Хамид Хамид. И заяви: "Ще настояваме за това пред Брюксел, но ни учудва нежеланието на управляващите да проверят всички тези факти. Да не се окаже, че, както тази тема беше създадена в лабораторията на олигарха Прокопиев, така именно те са замесени в схема със "златни паспорти.".

Разполагаме с документи, получихме документи по пощенските кутии. Аз лично получих такива документи. Ще сезираме главният прокурор, за всички конкретни случаи. Както и ще искаме пълна проверка от прокуратурата на всеки отделен случай, защото се вижда нежеланието на управляващите да извършват тези проверки, каза още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Ние сме решени да стигнем до край, да се извърши проверка абсолютно на всеки случай, защото това, което виждаме от документите е  страшно. Появяват се много интересни китайци, руснаци и всякакви там. Искаме да разберем какви нарушения и какви далавери са правени с тези паспорти, настоя Хамид Хамид. И уточни, че получените в ДПС документи са за нарушения при издаването на "златни паспорти".

103 лица са получили т.нар. "златни паспорти" от въвеждането на тази правна норма досега. Разбрахме това от изслушване на председателя на ДАНС. Получихме подробно изложение и от каква народност са всички тези инвеститори. Нашето правомощие стига до там да изискаме документи, да подаваме сигнали и да предлагаме законопроекти, с които да настояваме за пълна проверка, защото нашите партньори от Брюксел очакват точно това, обобщи Хамид Хамид.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай