ДПС: Има още инструменти България да влияе на Скопие за ЕС

Интересно е защо КСНС се събира сега и защо на тази тема, питат се от ДПС

ДПС: Има още инструменти България да влияе на Скопие за ЕС | StandartNews.com

Движението за права и свободи (ДПС) ще участва в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темата за Република Северна Македония е важна за ДПС още от 90-те години, а членството на Западните Балкани в НАТО и ЕС е приоритет за партията, заяви пред БНТ заместник-председателят на движението Станислав Анастасов.

"Знаем, че историческият въпрос е важен, но разговорът за миналото не трябва да пречи на разговора за бъдещето. Ще видим каква конкретика се поставя там. КСНС е един затворен формат, който поне в миналото, преди този президент, завършваше в повечето случаи с консенсус. Надявам се и този да излезе с едно консенсусно решение какво да правим и как България да продължи напред", каза Анастасов.

"Интересно е защо КСНС се събира сега и защо на тази тема, която е повече от една година на европейската сцена и на българската политика", допълни той.

Договорът за приятелство и добросъседство трябва да бъде спазен, но като че ли забравяме колко много инструменти има България в рамките на преговорния процес да спира, блокира и да дава вето, подчерта той. "Не очаквайте ДПС за води по-различна вътрешна политика от тази, която води България", категоричен е Анастасов.

Не е изключено по време на преговорния процес да бъде използвано вето, а България има достатъчно инструменти, с които да гарантира спазването на клаузите по Договора.

ЕС може само да помогне в преговорите, но основната роля е на България и Република Северна Македония да възстановят конструктивния разговор помежду си, смята Анастасов.

"На фона на разразилата се криза с цените на енергийните ресурси много хора се опитват да правят спекулации. Виждаме, че за съжаление в невъзможността на българското правителство да се справи със ситуацията, търси различни изходи. Не изключваме в тази ситуация да се намесят спекуланти, тъй като кризата дава тези възможности", коментира още заместник-председателят на ДПС.

Според Анастасов мораториумът върху цените на парното, тока и водата е грешка, а след шест месеца, когато ЕС вече е направил необходимите реформи, не се знае в какво състояние ще се намира България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай