ДПС: Езикът е основно човешко право и фактор за демокрацията

Мустафа Карадайъ с декларация за Международния ден на майчиния език

ДПС: Езикът е основно човешко право и фактор за демокрацията | StandartNews.com

Езикът е основно човешко право и е основополагащ фактор за демокрацията. В нашата Родина това е право, залегнало в основния закон на държавата – Конституцията на Република България. Въпреки това, правото да се изучава и ползва майчин език не е получило все още съответната правна уредба в законите на страната. Това заяви в декларация от името на ДПС лидерът на Движението Мустафа Карадайъ. Повод е Международния ден на майчиния език – 21 февруари.

Ние от Движение за права и свободи приемаме Международния ден на майчиния език като повод да отбележим горчиви истини относно проблемите на малцинствата в България да ползват езика си и да подчертаем историческата си мисия да градим общото ни бъдеще в общата ни Родина, се казва още в декларацията.

Ето декларацията на ПГ на ДПС:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

На 21 февруари отбелязахме Международния ден на майчиния език.

Този ден е определен през 1999 г. от Генералната конференция на ЮНЕСКО в памет на загубили живота си по време на демонстрация през 1952 г. младежи, които са отстоявали правото да използват официално майчиния си език.

Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие. И не само. Идеята на инициативата е да се стимулира солидарността и толерантността към различното. Сред залегналите цели на инициативата е и да насърчава хората да пазят майчиния си език, но и да обогатяват речника си с други езици.

Запазването и съхраняването на езиците в света е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията приема езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. ЮНЕСКО активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички форми на комуникация и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, финансират образованието на майчин език и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

Езикът е основно човешко право и е основополагащ фактор за демокрацията. В нашата Родина това е право, залегнало в основния закон на държавата – Конституцията на Република България. Въпреки това, правото да се изучава и ползва майчин език не е получило все още съответната правна уредба в законите на страната.

В Европейския стълб на социалните права като негов първи принцип е посочено, че всеки има право на достъп до качествено и приобщаващо образование, обучение и учене през целия живот с цел да поддържа и придобива умения, които дават възможност на всеки гражданин да участва пълноценно в обществото и успешно да се реализира на пазара на труда.

В Препоръка на Съвета от 22 май 2018 г., основана на референтната рамка за ключовите компетентности в образованието на ЕС от 2007г., (Официален вестник 2018/С, 4 юни 2018 г.) е посочен набор от ключови компетентности, необходими за личностна реализация, здраве, пригодност за заетост и социално приобщаване. Този набор от компетентности е определен с оглед на общественото и икономическото развитие, но и в резултат на различни инициативи като е обърнато специално внимание на подобряването на основните умения, инвестирането в изучаването на езици. Първата компетентност във всички държави членки на Европейския съюз се превежда като майчин език, само в България се превежда като „официален“. Независимо от посоченото в Препоръката, че положителната нагласа включва оценяване на културното многообразие и междукултурното общуване, включително уважение към индивидуалния езиков профил на всеки човек, което включва уважение и към майчиния език на лицата, принадлежащи към малцинства, у нас не просто липсва положителна нагласа, а директно с подзаконов нормативен акт – постановление на Министерския съвет майчиният език е изключен от списъка на общообразователните предмети и държавата не финансира издаването на учебниците по майчин език. Този пример само отчасти показва пробойните на демокрацията в България, нивото на човешките права и свободи. Решаването на този въпрос е част от задачата за общо укрепване на демокрацията и установяване на върховенство на правото в България и това е неотменна част от мисията на Движение за права и свободи.

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Езикът е богатство. Не само защото е средство за общуване. Той е идентичност, културно многообразие и духовно извисяване.

Езикът е връзката с майката, рода и Родината, но и кодът, чрез който можем да опознаем и приемем различния. Да станем част от неговия свят, но и да го приобщим към своя.

Знанието на повече езици е богатство и трябва да се поощрява. Да владееш добре езика, на който се говори вкъщи, е основа за всякаква грамотност и интелигентност. И тъй като нашето дълбоко разбиране е, че всички българи по света трябва да имат възможност да учат майчиния си език, в закона за бюджета ще направим предложения да се предвидят финансови средства за това.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Според нашата Конституция българските граждани, независимо какъв етнически произход имат, каква вяра изповядват, къде живеят и какъв е майчиният им език, имат равни права и законите на страната трябва да гарантират това.

Ние от Движение за права и свободи приемаме Международния ден на майчиния език като повод да отбележим горчиви истини относно проблемите на малцинствата в България да ползват езика си и да подчертаем историческата си мисия да градим общото ни бъдеще в общата ни Родина.

Поздравяваме всички с празника! Поздравяваме всички учители по майчин език за тяхната всеотдайност и професионализъм. Ние оценяваме високо техния труд, родолюбие и хуманизъм и подкрепяме тяхната съпричастност към европейските идеи и ценности. Поздравяваме всички родители и деца, които осъзнават значението на майчиния език, изучават го, пазят го и така го завещават на бъдещето.

Поздравяваме и всички културни дейци, които пазят традициите на малцинствените общности в България, като част и от националното културно богатство на страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай