Сряда,

ДПС: Езикът е основно човешко право и фактор за демокрацията

От: СТАНДАРТ -
209
ДПС: Езикът е основно човешко право и фактор за демокрацията
A
A
A

Езикът е основно човешко право и е основополагащ фактор за демокрацията. В нашата Родина това е право, залегнало в основния закон на държавата – Конституцията на Република България. Въпреки това, правото да се изучава и ползва майчин език не е получило все още съответната правна уредба в законите на страната. Това заяви в декларация от името на ДПС лидерът на Движението Мустафа Карадайъ. Повод е Международния ден на майчиния език – 21 февруари.

Ние от Движение за права и свободи приемаме Международния ден на майчиния език като повод да отбележим горчиви истини относно проблемите на малцинствата в България да ползват езика си и да подчертаем историческата си мисия да градим общото ни бъдеще в общата ни Родина, се казва още в декларацията.

Ето декларацията на ПГ на ДПС:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

На 21 февруари отбелязахме Международния ден на майчиния език.

Този ден е определен през 1999 г. от Генералната конференция на ЮНЕСКО в памет на загубили живота си по време на демонстрация през 1952 г. младежи, които са отстоявали правото да използват официално майчиния си език.

Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие. И не само. Идеята на инициативата е да се стимулира солидарността и толерантността към различното. Сред залегналите цели на инициативата е и да насърчава хората да пазят майчиния си език, но и да обогатяват речника си с други езици.

Запазването и съхраняването на езиците в света е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията приема езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. ЮНЕСКО активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички форми на комуникация и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, финансират образованието на майчин език и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

Езикът е основно човешко право и е основополагащ фактор за демокрацията. В нашата Родина това е право, залегнало в основния закон на държавата – Конституцията на Република България. Въпреки това, правото да се изучава и ползва майчин език не е получило все още съответната правна уредба в законите на страната.

В Европейския стълб на социалните права като негов първи принцип е посочено, че всеки има право на достъп до качествено и приобщаващо образование, обучение и учене през целия живот с цел да поддържа и придобива умения, които дават възможност на всеки гражданин да участва пълноценно в обществото и успешно да се реализира на пазара на труда.

В Препоръка на Съвета от 22 май 2018 г., основана на референтната рамка за ключовите компетентности в образованието на ЕС от 2007г., (Официален вестник 2018/С, 4 юни 2018 г.) е посочен набор от ключови компетентности, необходими за личностна реализация, здраве, пригодност за заетост и социално приобщаване. Този набор от компетентности е определен с оглед на общественото и икономическото развитие, но и в резултат на различни инициативи като е обърнато специално внимание на подобряването на основните умения, инвестирането в изучаването на езици. Първата компетентност във всички държави членки на Европейския съюз се превежда като майчин език, само в България се превежда като „официален“. Независимо от посоченото в Препоръката, че положителната нагласа включва оценяване на културното многообразие и междукултурното общуване, включително уважение към индивидуалния езиков профил на всеки човек, което включва уважение и към майчиния език на лицата, принадлежащи към малцинства, у нас не просто липсва положителна нагласа, а директно с подзаконов нормативен акт – постановление на Министерския съвет майчиният език е изключен от списъка на общообразователните предмети и държавата не финансира издаването на учебниците по майчин език. Този пример само отчасти показва пробойните на демокрацията в България, нивото на човешките права и свободи. Решаването на този въпрос е част от задачата за общо укрепване на демокрацията и установяване на върховенство на правото в България и това е неотменна част от мисията на Движение за права и свободи.

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Езикът е богатство. Не само защото е средство за общуване. Той е идентичност, културно многообразие и духовно извисяване.

Езикът е връзката с майката, рода и Родината, но и кодът, чрез който можем да опознаем и приемем различния. Да станем част от неговия свят, но и да го приобщим към своя.

Знанието на повече езици е богатство и трябва да се поощрява. Да владееш добре езика, на който се говори вкъщи, е основа за всякаква грамотност и интелигентност. И тъй като нашето дълбоко разбиране е, че всички българи по света трябва да имат възможност да учат майчиния си език, в закона за бюджета ще направим предложения да се предвидят финансови средства за това.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-ДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Според нашата Конституция българските граждани, независимо какъв етнически произход имат, каква вяра изповядват, къде живеят и какъв е майчиният им език, имат равни права и законите на страната трябва да гарантират това.

Ние от Движение за права и свободи приемаме Международния ден на майчиния език като повод да отбележим горчиви истини относно проблемите на малцинствата в България да ползват езика си и да подчертаем историческата си мисия да градим общото ни бъдеще в общата ни Родина.

Поздравяваме всички с празника! Поздравяваме всички учители по майчин език за тяхната всеотдайност и професионализъм. Ние оценяваме високо техния труд, родолюбие и хуманизъм и подкрепяме тяхната съпричастност към европейските идеи и ценности. Поздравяваме всички родители и деца, които осъзнават значението на майчиния език, изучават го, пазят го и така го завещават на бъдещето.

Поздравяваме и всички културни дейци, които пазят традициите на малцинствените общности в България, като част и от националното културно богатство на страната ни.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички