ДПС алармира: Има опасност с осигуряването на храни в България!

Основната потребителска кошница в България вече е от внос, защото секторът е в криза

ДПС алармира: Има опасност с осигуряването на храни в България! | StandartNews.com

При това безхаберие на правителството, има риск от проблеми с осигуряването на продоволствени стоки от първа необходимост у нас, както и от драстично повишение на цените на храните, заяви депутатът Джевдет Чакъров в декларация от името на парламентарната група на ДПС от трибуната на Народното събрание.

Той каза, че у нас няма никакви мерки за осигуряване на продоволствието на страната, което е въпрос на национална сигурност. Земеделските производители изнемогват при повишените цени на тока, горивата, на препарати за растителна защита, продължават високите цени на торовете, отбеляза депутатът от ДПС. Той посочи, че все повече животновъди закриват фермите си, производството на плодове и зеленчуци е на път да изчезне. В същото време във Франция и Испания са въведени защитни изкупни цени на млякото, във Франция и Гърция има минимални изкупни цени на месото, коментира той.

"Според експерти в селскостопанския бранш, основната потребителска кошница в България вече е от внос, защото секторът е в криза, която няма аналог в последните 30 години. А поради кризата от войната в Украйна и от ценовата енергийна криза, цените на храните на международните пазари непрекъснато се увеличават, което естествено се отразява, и в България има риск дори основни храни да станат бутикови за много хора, заради непосилните цени", каза Джевдет Чакъров.

ДПС смята, че е наложително премиерът и министърът на земеделието да бъдат изслушани в парламента какви мерки могат да бъдат приложени в селскостопанския сектор за запазване на производствата и осигуряване на продоволствие на държавата.

Джевдет Чакъров отбеляза, че поводът за декларацията е, че вече един месец в дневния ред не се включва искането на ДПС за изслушване на премиера Кирил Петков относно управлението на повсеместната криза, причинена от войната в Украйна и от ценовата криза в енергетиката от края на миналата година. "България е единствената страна в ЕС, в която правителството няма и не прилага систематизиран план с мерки срещу тези кризи. Това сравнение провокира впечатлението, че обществото ни е наказано", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай