Доц. Петър Чобанов: ДПС предлага пакет от мерки за бизнеса, общините и хората

Бюджетът бе планиран хаотично, ще има актуализация, казва депутатът доц. Петър Чобанов

Доц. Петър Чобанов: ДПС предлага пакет от мерки за бизнеса, общините и хората | StandartNews.com

 

  • Бюджетът бе планиран хаотично, ще има актуализация, казва депутатът доц. Петър Чобанов

 

- Доц. Чобанов, кабинетът на Кирил Петков падна. Каква е прогнозата Ви за икономиката предвид факта, че най-вероятно ни предстоят нови избори?

- Прогнозата ми за икономиката, ако беше продължило това правителство би била за негативно развитие, рецесия, висока инфлация, липса на решения за по-добър живот на хората.

Ако прекратим хаотичните им действия по отношение на бизнес, общини и инвестиции, това би дало малко повече спокойствие. Те не се вслушаха в апелите на бизнеса и в разумните ни предложения и затова застрашиха силно икономическото развитие.

В оставащото време на този парламент ще предложим решения, които да гарантират по-добра предсказуемост и перспектива за развитие.

- Предстои второ четене на актуализацията на бюджета. Смятате ли, че тя ще може да бъде извършена?

- Актуализация ще има. Всяка политическа сила ще направи своите предложения и ще се търси консенсус за полезните решения за хората и бизнеса.

- Могат ли бизнесът и общините да се справят без актуализация на бюджета? А пенсионерите?

- Липсата на достатъчна прозрачност по отношение на изпълнението на бюджета, извън лаконично показваните индикатори, затруднява отговора на този въпрос. Самото планиране на бюджета беше хаотично, без фокус и застрашаващо фискалната стабилност. Пропусна се моментът за емитиране на дълг на международните пазари и това ще ни струва скъпо. Приемането на бюджета закъсня, но това не помогна за овладяване на рисковете, а напротив - увеличи несигурността. Това беше и един от факторите за успеха на вота на недоверие - слабата фискална и икономическа политика и опитите тези най-важни области да се управляват с лозунги.

Поради това се налага да направим опит за актуализация, макар и при липса на ясно мнозинство.

- Какво в проекторазчетите на финансовия министър Асен Василев трябва да бъде променено?

- Липсата на коректен анализ и реалистична оценка на ситуацията ни доведе до ситуация на перманентна актуализация на бюджета. Ако беше останал като министър вероятно щеше поне още две актуализации да предложи под предлога, че ще оцени реформите. А такива няма. Има хаотично мислене, инфлацията се насърчава, за да се преразпределят и насочват парични потоци, вероятно към задкулисието.

Липсата на мнозинство предполага корекции на бюджета, които не могат да са много големи, но трябва да гарантират предсказуемост за бизнеса и по-голямо спокойствие за хората.

- Какви ще са предложенията на ДПС за мерки в подкрепа на бизнеса и хората?

- В момента на задаване на въпроса продължаваме да работим по предложенията и ще ги обявим, когато сме готови. Те ще са насочени към подкрепа на земеделието, животновъдство, бизнеса, общините, системата за сигурност, уязвимите групи, образованието и науката. В рамките на по-адекватна и амбициозна приходна част, както и известно преструктуриране на разходната, ще осигурим възможност за по-спокоен преходен период към формирането на ценностно мнозинство за оздравяване на икономиката и задаване на устойчива траектория на развитие.

- На фона на икономическите последствия от войната, инфлацията и продоволствената криза, каква зима ни очаква?

- Зимата би била много тежка, ако това изкуствено сглобено от задкулисието правителство беше продължило да управлява. С актуализацията и след произнасяне на суверена за едно ценностно мнозинство на диалога и намирането на решения ще се стремим към овладяване на кризите и осигуряването на по-голяма предвидимост и по-добро развитие на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай