Доц. Киселова каза кога отиваме на избори

Специалистът коментира и връщането на Иван Иванов като председател на КЕВР

Доц. Киселова каза кога отиваме на избори | StandartNews.com

Можем да очакваме в началото на следващата седмица - вторник, сряда - държавният глава да издаде двата указа за назначаване на служебно правителство и за разпускане на Народното събрание и ще определи датата, на която да се проведат следващите избори, каза в "Още от деня" специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова и допълни: "Очаква се изборите да са на 2 октомври".

Тя коментира и срока на служебното правителство, който е определяем до тогава, докато следващото Народно събрание избере парламентарно правителство.

"Ние ще бъдем свидетели първо на двумесечен срок до произвеждане на избори, след това в едномесечен срок държавният глава трябва да свика новоизбраното Народно събрание", поясни специалистът по конституционно право, като припомни, че при предишните избори срокът за свикване ан парламента е бил в рамките на десетина дни след изборите.

"Какво може да свърши служебното правителство - отговорът се крие в Конституцията и в законите с уточнението, че тогава, когато функционира то, няма Народно събрание, т.е. всички онези въпроси, от които ще се нуждае правителството евентуално за одобрение, докато няма Народно събрание, не би трябвало да ги взема като решения, а да подготви евентуално проекти. Така че ако приемем, че всяко правителство може да сключи договор за доставка на втечнен газ - в случая това е възможно", обясни доц. Киселова.

Връщането на Иван Иванов като председател на КЕВР от парламента и създаденият юридически казус конституционалистът коментира така:

"Въпросите са два. Единият е, че трябва да се гарантира нормалното функциониране на всеки държавен орган и тъй като сме свидетели на доста органи с изтекли мандати, всъщност един от органите, които решиха да обновят състава Народното събрание, което си отива. Негативните последици трябваше да бъдат решени в много спешен порядък. Ако Народното събрание функционираше нямаше да имаме тези дилеми, щяха да си обявят процедура и нямаше да бъде толкова фатално. Другият въпрос е за качеството на работа на Народното събрание като цяло, за неговите актове е много по-сериозен. И ако сме честни, можем да видим поредица от народни събрания, които са ялови от гледна точка на онова, което могат да свършат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай