Сряда,

Дончев в атака, каза кога ще има предсрочни избори

От: Агенция Стандарт -
7233
Дончев в атака, каза кога ще има предсрочни избори
A
A
A

„Това правителство ще остане в учебниците по политически науки като ярък пример какво не трябва да се прави”. Това заяви Томислав Дончев в студиото на „Карай направо”. „Доброто е, че в крайна сметка дори лошият пример може да бъде изучаван от бъдещите поколения и всички да се учат от него", добави той.

„Антикризисните мерки са ужасно закъснели и лошо скроени. Категорично ще увеличат темпа на инфлацията. Тук се влиза в състезанието между цени и увеличаване на доходите, където винаги, по учебник, надбягват цените, а през това време инфлацията расте”, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Дончев беше категоричен, че мерки е трябвало да се вземат още в средата на миналата година, като производителите на различни видове стоки е трябвало да се подпомогнат от гледна точка на енергоресурсите, за да не прехвърлят те високата цена и на енергията, и на газа върху стоките.

„Тези мерки, в този им дизайн, няма да имат никакъв ефект, но ще похарчат публично финансиране и допълнително ще напомпат инфлацията”, категоричен бе той.

„Да си добра опозиция не е време на леност и безделие. Да си вършиш добре работата означава не само да поддържаш пряк контакт с хората, но да бъдеш и адекватен коректив и да критикуваш”, заяви още Дончев. „Една добра опозиция се приема, че може много да подобри качеството на управлението и мисля, че правим това”, добави зам.-председателят на ГЕРБ.

„Ние съвсем добронамерено и безвъзмездно сме правили няколко добри предложения. Такива, които биха обуздали сметките за ток за бизнеса. Ако някой се беше вслушал – не само бизнесът щеше да има по-ниски сметки за ток, но и хората щяха да имат стоки на по-ниска цена. Не знам дали поради политически егоизъм или късогледство, но никой не се съобрази с тях”, коментира Дончев.

Според него най-сериозният комплексен проблем в момента в обществото ни е разделението в него. „То е разделено на 5-6-10 враждуващи групи, които не могат да намерят модус за единодействие. Това е и политически проблем, но е и обществен преди това. Това е като семейство, в което всички членове имат различни представи как да си уредят живота. Докато този токсин на омразата и взаимното недоверие не бъде премахнат, не ни чака нещо добро”, смята той.

По думите му винаги има повод да се скараш с някого или да си му обиден, но това, което се намира по-трудно, е причина да направиш нещо, заедно с другите.

Той коментира и спречкването между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов. „Не очаквайте от мен да морализаторствам. Но като слушам нивото на дебата, ако позволите да се пошегувам, ми се струва, че в някои случаи е по-добре да има един хубав бой и да се свърши тази работа. Извън шегата - убеден съм, че когато хората са гласували на изборите, не са изпратили никого там, за да се бие".

Запитан как оценява работата на настоящото Народно събрание, той отговори: „Народните събрания от лятото на миналата година се занимаваха повече с предизборните емоции, които всяка партия беше инжектирала в пленарна зала и не успяха да свършат нищо. Това Народно събрание някак си успя да избере правителство. Оттам нататък, като изключим приемането на бюджета, с всички критики и въпросителни, не съм забелязал да тече някаква трескава парламентарна дейност от този тип, който е полезен за хората – приемане на закони. Няма особена законодателна инициатива нито на ниво коалиция на управляващи, нито от Министерския съвет”.

Дончев беше категоричен, че задлъжнялостта на държавата се повишава устойчиво и непрекъснато. „В крайна сметка за първи път имаме скъсване с тази почти 30-годишна политика на разумно управление на публичните финанси, ниски дефицити, дори излишъци и неувеличаване на публичния дълг", посочи той.

Дори актуализирания вариант на бюджета, според Дончев, е „прекалено оптимистичен от гледна точка на макроикономически показатели”. „Той няма да бъде изпълнен, включително и частта с инвестиционната програма. Това ще се отрази на икономиката”, добави зам.-председателят на ГЕРБ.

„Предсрочни избори ще има тогава, когато обществото ги поиска. Когато то е убедено, че това трябва да се случи. В момента обществото в някаква степен е разколебано. Хората в колективната си мъдрост винаги преценяват кога и какво трябва да се случи. Убеден съм, че този момент ще дойде скоро”, заяви Томислав Дончев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички