Сряда,

Дончев: Не "Русофили", а техни членове са шпиони

От: Редактори -
400
Дончев: Не "Русофили", а техни членове са шпиони
A
A
A

Според вицепремиера Томислав Дончев Николай Малинов и някои други членове са тези, които дават лошо лице на неправителствената организация "Русофили", а не организацията като цяло. Това стана ясно от изявление на Дончев в предаването "Лице в лице" по бТВ.

"Така наречената афера не е свързана с движението "Русофили", а с конкретни негови членове и твърдения на службите и прокуратурата, че те извършват незаконна дейност, т.е. шпионаж. Има събрани доказателства. Препоръчвам на всички политици да бъдат по-обрани и да не бързат с политическите коментари в аванс. Прокуратурата и службите трябва да си свърши работата", категоричен бе Томислав Дончев.

"Такива неща се случват по света, всяка държава е важно да се опита да набира информация от други държави, работа на държавата е да не допусне такива неща, затова има такива текстове в Наказателния кодекс. Такива неща не би следвало при малко повече разум и мъдрост от двете страни да имат дългосрочен лош ефект върху отношенията с която и да е държава", каза още Дончев.

"Хибридни мероприятия у нас има, опити за дезинформация, фалшиви новини особено по мрежите сигурно са 30-40% от новинарския поток и за мен проблемът е не разпространението им, а че хората им вярват масово, тук проблемът е, че никога не може да се каже със 100% кой ги организира", каза вицепремиерът.

"Не съм забелязал да има промяна в стила на работа и в работната среда", отговори той на въпроса дали има антируски настроени министри в кабинета.

"Не ме е страх, интригите станаха прекалено много, не мога да ги проследя всички. Ако при всяка такава ситуация се напрягаме, няма да свършим никаква работа", коментира Дончев наскоро излезлите чатове, свързани с опита за преврат срещу властта. "Не си спомням съвсем цивилизована кампания - всички са от политическо безсилие, ту аз съм бил хайдутин, изедник, изборите са уникален шанс да научиш за себе си неща, които не ги знаеш", допълни още Дончев.

"Настроението в ГЕРБ е да се стегнем и да покажем възможно най-добри резултати на изборите, избягвам военните аналогии, не обичам и спортните - да ги набием, да ги убием на изборите - не обичам да казвам такива неща", заяви Дончев.

На въпрос има ли промяна в позицията на българското правителство по темата „Шенген”, Дончев заяви, че няма. Той допълни, че имаме право да сме емоционални по темата.

„От една страна, поради политическата обстановка в Холандия, България не може да бъде приета в Шенген. Там има партии, за които основна цел е България и Румъния да не бъдат приети. В същото време ние имаме една от основните отговорности за спирането на мигрантския поток към Европа. Според оценката на всички европейски институции се справяме чудесно с тази задача”, обясни Томислав Дончев.

Правителството тръгна към разваляне на договора с единия от US тецовете. „Преговорите за прекратяване на договора още не са започнали. Надявам се да имат добър резултат. Ако това не стане, една от хипотезите е да се съдим. Това е процедура, която тече през последните 4-5 г. Има сигнал до Европейската комисия за непозволена държавна помощ. Търсено е консенсусно решение и до момента не е намерено. Позицията на ЕК е, че при този договор има непозволена държавна помощ. Изчисленията ни показват, че централата вече е избила разходите, които е направила за тази инвестиция”, поясни вицепремиерът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички