Събота,

Докато им дават 3 министерства, ДБ умуват да имат ли министри

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Докато им дават 3 министерства, ДБ умуват да имат ли министри
A
A
A

На "Демократична България" се предлага да излъчи три министри в бъдещия редовен кабинет, стана ясно от изявления на представители на "Продължаваме промяната". От самата коалиция обаче дават противоречиви сигнали относно участието си в изпълнителната власт.

Все още "Демократична България" не е решила дали ще участва в следващия кабинет със свои министри, обяви пред БНТ депутатът от ДБ Мартин Димитров. Окончателното решение предстои, уточни той.

Личното мнение на Димитров е, че не е задължително формацията да излъчва свои министри. Според него е достатъчно добре, че "Демократична България" ще има влияние в кабинета като коректив на бъдещото правителство.

Той изтъкна, че все още не е ясен дефицитът, който ще бъде заложен в Бюджет 2022. Новият дълг обаче, няма да е в размерите (12 млрд.лв и 7-9 млрд. лв), за които се говори в общественото пространство.

"Десетките милиарди дълг, които чувате - това са празни приказки", изтъкна Димитров.

От политическата формация ще настояват дефицитът в бюджета за догодина да се доближава до 3-те процента - вероятно ще е между 3,5 и 4,5 на сто. Оттам-нататък от "Демократична България" ще настояват дефицитът да пада плавно през следващите години.

Мартин Димитров увери, че ще бъде направено всичко възможно през предстоящата зима да няма поскъпване на цените на ниво "клиент" заради растящата цена на тока. Това ще се случи чрез продължаване на мерките за компенсация на бизнеса и тяхното надграждане. До края на пандемията ще останат и диференцираните ставки върху някои продукти.

Димитров изтъкна, че по време на коалиционните преговори е поискал да бъде записан ангажимента за завършване на изграждането на газовата връзка с Гърция пред 2022 година. Чрез нея освен до азерски газ, страната ни ще има достъп и до терминала за втечнен газ, чието изграждане предстои да приключи през следващите години.

За момента партиите, които водят коалиционните преговори, не са постигнали съгласие за вдигането на максималния осигурителен праг. Според Мартин Димитров първо трябва да се запушат "пробойните" в бюджета, а едва след това постепенно да се вдига и максималният осигурителен праг.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички