До Коледа - бюджет или кабинет?

Белчев заложи пари от хеликоптер за чиновници, тесла за бизнеса и неяснота за пенсиите. Василев без коментар   

До Коледа - бюджет или кабинет? | StandartNews.com

Пълна мъгла надвисна над Бюджет 2022 месец преди края на годината. Докато четирите партии, които преговарят за кабинет записват параметрите в основния закон на държавата, служебният финансов министър Валери Белчев си прави алтернативни разчети.

На всичкото отгоре двата проектобюджета са с различни параметри, приоритети и хоризонти за приемане. Основните разлики са по отношение на парите за пенсионерите, младите, чиновниците, бизнеса и държавния дълг.

Най-фрапираща е ситуацията с пенсиите.Сегашният финансов министър отвори наддаването с впечатляваща оферта - минималната пенсия от сегашните 300 лв. на се излети на 490 лв. от 1 януари 2021 г.

Предложението на партиите, преговарящи за правителство е доста по-скромно - след Нова година размерът на нито една пенсия за осигурителен стаж и възраст да не падне под сумата, която сега получават пенсионерите заедно с извънредните добавки от 120 лв. на месец. Това означава, че минималната пенсия трябва да се увеличи от 300 лв. на 420 лв.

Сумата е съобразена и с актуализацията на бюджета, направена през лятото, според която пенсията трябва да стане 370 лв. от 25 декември, както и с обещанията, че ще търсят пари за продължаване на надбавката от 120 лв през цялата година.

Първоначалната оферта на Белчев за покачване на минималната пенсия на 490 лева обаче се оказа не толкова сигурна. В свое уточнение Министерството на финансите твърди, че в разчетите си ще се спре на минималната пенсия догодина от 370 лв., осъвременена по швейцарското правило от 1 юли плюс месечни добавки  от 60 лв., но за първата половина на годината, а за втората година те да отпаднат. Така че, ако се осреднят пенсиите за 12-те месеца се получа сумата от 402 лева.И двата бюджета предвиждат запазване на увеличеното обезщетение за майчинство в размер на 650 лева, но Белчев предвижда още един бонус - увеличаване на детските надбавки, и то с около 20% - от 40 лв. на 50 лв. за едно дете и от 90 лв. на 110 лв. за две деца.

Той ще предложи и вдигане на дохода на член от семейството, при който се полагат надбавки - до 510 лв. Пълна неяснота цари и по отношение на минималната заплата.Относно минималната работна заплата, заложена от миналите разчети като увеличение на 720 лева. Белчев внася нов момент в определянето й - като процент от средната за предходната година, но признава, че това е дългосрочно решение, което той не може сам да вземе. Докато партиите не са постигнали съгласие за сумата, бизнеса се притеснява от фалити заради тока, синдикатите поставиха ултиматум за минимум 760 лева.

Междувременно върху големите доходи надвисна нова тесла.

Асен Василев поиска увеличение на максималния осигурителен доход, което доведе до кърваво писмо от ай ти бизнеса, които го заплашиха, че ще напуснат страната.

Докато облекченията за бизнеса засега са в сферата на неизвестността, а Асен Василев обмисля как да съкрати чиновниците заради дигиталния свят, Белчев здраво ги ухажва. Обеща им ново увеличение на заплатите - с 5 процента.  Какво ще излезе от целия тюрлюгювеч изобщо не е ясно. Но истината е, че докато партиите преговарят за имената на следващия кабинет, служебният си пише новия бюджет.Според Велчев следващите две седмици ще се съгласува с ведомства и местна власт и на 17 декември ще се внесе в парламента.

План графикът на партиите на промяната обаче е друг. Според Нинова следващите 2 седмици са заети да одобряват споразумението от Съвет на коалицията и да бистрят имената в него.Така че седмица преди Коледа парламентът ще е изправен пред 2 възможни сценария: или ще гласува кабинет, който през януари ще пише бюджет, или ще отхвърли кабинет, а ще гласува за бюджет, изготвен от служебния кабинет,  който ще трябва да започне да си изпълнява веднага след Коледа.Има разбира се и трети сценарий: За Коледа да няма нито кабинет, нито бюджет. А след Нова година бюджетът ще е според инфлацията.

Може би затова и Велчев отсега ни подготвя с кошмарната цифра - 12 милиарда нов дълг.

Всички актуални Новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай