Димитър Данчев, БСП: Осигурихме повече пари за пенсионери и майки

Депутатът коментира приемането на бюджета

Димитър Данчев, БСП: Осигурихме повече пари за пенсионери и майки | StandartNews.com

"БСП е водена от разбирането, че само едно редовно правителство може да доведе до трайна промяна, която да отстрани модела на ГЕРБ. Ние показахме, че имаме нужния опит и знание. Другите партии, които се нарекоха партии на протеста, не проявиха тази отговорност и отказаха да участват в разговори за актуализацията на бюджета“, коментира по Дарик радио депутатът от „БСП за България“ Димитър Данчев.

Той припомни, че БСП положи усилия за разговори по политики с всички възможни политически сили: „Със сигурност никой не е имал по-добър шанс от БСП за съставяне на правителство. Бяхме обвинени от колегите от Демократична България, че си правим политически пиар с опитите ни да създадем правителство. У партиите на протеста липсва опит и експертиза в работата им в парламента“.

Данчев посочи още: „Опитът за промяна в правосъдната система се превърна в подмяна. Безотговорно бе от страна на „Демократична България“ да откажат разговори за бъдещето на страната ни, актуализация на държавния бюджет, доходите на най-уязвимата групи  в обществото ни и възможността да се дадат средства на отделни институции, които да гарантират по-леко преминаване през икономическата криза. БСП показа, че умее да води такива разговори открито, честно и пред очите на всички български граждани. БСП имаше най-добър шанс в използването на третия мандат и направихме всичко възможно да го реализираме, но той беше бламиран  от ИТН“.

„Финалното становище за увеличение на пенсиите не е най-доброто, но със сигурност е повече, отколкото предлагаше служебното правителство и е по-добро от това да няма актуализация. След нова година пенсионерите ще получат актуализацията, за която стана въпрос - минимална пенсия в размер на 370 лв. и максимална 1 500 лв. Ние настоявахме това да се случи от октомври тази година. Благодарение на усилията и на БСП, в актуализацията на бюджета намериха изражение много политики, които служебното правителство не бе заложило. Не говорим само за увеличение на пенсиите, а и нито дума за помощ за туристическия и транспортния сектор, за общините и малките населени места", заяви Димитър Данчев.

На питането на какво се дължи въпросният панаир около актуализацията на бюджета, Данчев отговори: "Експертиза със сигурност не липсва, в парламента има стойностни колеги, които имат опит и разбиране за това как се прави бюджет и актуализацията му, но липсваше политическо разбиране, че за да се направи една актуализация е необходимо ясно мнозинство. БСП предупреди, че ако не се състави такова мнозинство е възможно да се стигне до формиране на помощни мнозинства и не красиви сцени на политическо наддаване. Единствените, които смятаха, че няма нужда от актуализация бяха колегите от ГЕРБ. Актуализацията бе неизбежна и на практика заложена още при съставянето на бюджета за 2021 г. Жалкото е, че служебното правителство в първоначално предложения вариант не беше предвидило актуализация за много от социалните и икономическите сфери в страната. Благодарение на БСП повече средства ще получат и майките, и родителите, които отглеждат своите деца между първата и втората година. Увеличението от 380 лв. на месец стана на 650 лв.“.

Данчев обясни каква е позицията на БСП преди новите избори и защо е имало известно напрежение, свързано с евентуалната политическа партия на двама министри, излъчени от служебния кабинет: "За нас в най-малка степен може да има напрежение от създаването на формация от хора, които определено не са от левия спектър. Те самите се определят като десни и либерално мислещи. На мен ми хареса изказването, което направи президентът в последните дни, че той никога няма да отстъпи от левите хора в България. Ако някой се опитва да краде хора от БСП, то трябва да бъде сигурен, че ще остане излъган в очакванията си, защото БСП е партия на 130 години и за тези години се е сблъсквала с различни политически опити да бъде изкарана от строя. Това няма да се случи и този път“, подчерта Данчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай