Десислава Трифонова: Петков крил 3 месеца доклад за "Джемкорп"

Служебният министър разбра от нашите въпроси, че меморандумът не е прекратен

Десислава Трифонова: Петков крил 3 месеца доклад за "Джемкорп" | StandartNews.com
  • Не е ясно каква чувствителна информация е достигала до собствениците на двете фирми
  • И Александър Николов не можа да обясни кой е собственикът на "Джемкорп".
  • Служебният министър разбра от нашите въпроси, че меморандумът не е прекратен
  • Новите данни са още по-тревожни, казва председателят на временната парламентарна комисия за меморандума Десислава Трифонова с специално интервю за вестнк СТАНДАРТ

 

 

- Г-жо Трифонова, Асен Василев, Кирил Петков и Лена Бориславова не откликнаха на поканата на парламентарната комисия за "Джемкорп". Какво обяснение ви представиха?

- Това е факт. Въпреки, че от ПП г-н Кирил Петков и г-н Асен Василев бяха потвърдили, че ще се озоват на поканата, те не дойдоха без каквито и да било мотиви.

- Дали са обяснения, че парламентарният контрол бил по-важен от вашата комисия, но не са били забелязани в пленарната зала. Смятате ли, че се боят от нещо и предпочитат да се крият от вас?

- Ние, в Народното събрание, все пак не сме разследващи полицаи. Смятаме, че народните представители и гражданите трябва да проявяват достатъчно уважение. И след като парламентарната комисия е взела решение и смята, че има въпроси, които трябва да им постави във връзка със самото подписване и прекратяване на меморандума, трябва да се озоват.

- Какви въпроси смятахте да им поставите?

- Въпросът към Кирил Петков например е защо 3 месеца е крил доклада на ДАНС в чекмеджето си преди да вземе каквито и да било мерки, свързани с това меморандумът да се прекрати. Защо не е взел предвид констатациите на ДАНС?

А ние имаме и нови данни от ДАНС. На заседанието ДАНС предостави много по-тревожни данни от чужбина, които водят до това, че ако Кирил Петков е разполагал с тези данни и въпреки това е сключил този меморандум, следват много тежки последици.

- С какво са свързани новите данни - обвързаност на собствениците на "Джемкорп" с руски капитали и олигарси или с някакви други неблагополучия около тези собственици?

- Новите данни изясняват напълно текущи взаимоотношения. Само това мога да кажа, за да не издам класифицирана информация. Но това беше изнесено, доколкото изобщо позволяваше обмена на информация между службите и ДАНС тя да се изнесе по някакъв начин.

Смятаме, че нещата с меморандума са много по-тревожни, отколкото в началото сме гледали на самата тема. И за нас също е много тревожно това, че нито един от тях не дойде да даде каквато и да било яснота, свързана с това кой е довел компанията в България.

Бившият министър на енергетиката Александър Николов също не успя да обясни в медиите кой е собственикът на "Джемкорп", не успя да обясни защо няма документи в Министерството на енергетиката и защо не са направени проверки на двете компании преди подписването на меморандума.

Стана ясно, че меморандумът е употребяван за срещи с енергийните дружества. Министерството на енергетиката не е осъществило контрол на тази кореспонденция и не е ясно каква чувствителна информация е попадала в тези лица.

- Големият въпрос е действащ ли е още този меморандум или не?

- Меморандумът е бил действащ и в момента това е, което все още изясняваме от документацията. Служебният министър на енергетиката Росен Христов е изпратил писмо за едностранно прекратяване. Продължават да пристигат документи. Но при всички положения към момента, в който ние обявихме, че меморандумът не е прекратен, наистина не е бил прекратен.

Заради ситуацията, която се създаде в публичното пространство, и заради това, че ние обявихме, че меморандумът не е бил прекратен, министърът всъщност от нашите въпроси разбира, че той не е прекратен и предприема действия, като изпраща 30-дневно едностранно предизвестие. В момента тече този срок, освен ако лицата не са подписали предложението за взаимно прекратяване, каквото близо 5 месеца не бяха подписали.

Все още преглеждаме документацията и тепърва предстои изясняване дали прекратяването ще стане едностранно или с взаимно прекратяване. Но при всички положения действието на меморандума ще бъде прекратено.

- Ще поканите ли отново Кирил Петков и Асен Василев на разговор в комисията?

- Това ще бъде за трети път, в който те следва да бъдат поканени. Но на този етап ние разполагаме с достатъчно документи, за да направим заключения по отношение на подписването и прекратяването на меморандума.

- А кога мислите да излезете с това заключение?

- Във възможно най-кратки срокове. В момента се работи, все още се събира документация. Искаме в крайна сметка обективно да представим нещата такива, каквито наистина са. А те са свързани с това, че не е извършена нито една проверка на нито една от компаниите в Министерството на енергетиката, няма нито един документ, който да показва каквото и да било.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай