Депутатите приеха проекта за нов Изборен кодекс

Депутатите приеха проекта за нов Изборен кодекс | StandartNews.com

София. Със 110 - „за", 74 - „против" и 8 въздържали се парламентът прие на първо четене проекта за нов Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова.

В гласуването участваха 192 народни представители.

Народните представители отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от Андон Андонов от ГЕРБ и група народни представители.

Гласуваха 179 народни представители, от които 73 бяха „за", 66 - „против", а 40 се въздържаха.

"Днес Народното събрание гласува новия Изборен кодекс, който бе изработен за първи път заедно с гражданското общество и гражданите няма да ви простят обидите, които отправяте към тях, тук, от тази трибуна", посочи Мая Манолова.

"Големият отсъстващ в писането на новите изборни правила беше и ще бъде ГЕРБ. Избори не се печелят с изборни правила, а с доверието на хората и с гласовете на българските граждани на избори. Никога няма да ги получите, защото излъгахте доверието на хората. Крайно време е да разберете, че опитите да се манипулира през Изборния кодекс не могат да носят повече служебни изборни победи", подчерта още Манолова.

В новия Изборен кодекс се предвижда въвеждането на преференциално гласуване. Пробно се въвежда и машинно гласуване, а бюлетините ще се печатат в печатницата на БНБ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай