Депутати в тайна коалиция "Дим"

Половината ГЕРБ е "за" цигарите, чакат думата на Бойко

Депутати в тайна коалиция "Дим" | StandartNews.com

София.  Цигарите на закрито може да станат "мисия възможна". В кулоарите на парламента тайна коалиция от депутати набира смелост да иска отмяна на забраната за пушене в заведенията. Сред тях са независимите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, които внесоха промени в Закона за здравето, които да разрешат цигарения дим. Новите текстове са само на хартия, но нищо чудно ГЕРБ да даде рамо на пушачите.

Дали обаче това ще се случи, все още никой не се наема да каже. Според запознати ръководството на ГЕРБ е категорично против дименето в заведенията. Под сурдинка се говори, че Димитър Главчев от ГЕРБ казал в прав текст на вносителите Гумнеров и Иванов, че напразно се хабят. И управляващите няма да дадат заден. Ръководството на управляващите отказало да се среща с двамата независими депутати и да обсъжда темата.

Вот "по съвест" може да срути тоталната забрана за пушене, прогнозират в парламента. Ако ГЕРБ получат картбланш да гласуват, както решат, поправката "Гумнеров" като нищо ще мине в зала. И тогава над "душегубките" в заведенията отново ще падне димна завеса. 

Стоян Иванов и Кирил Гумнеров са изчислили, че чистият въздух в кръчмите ще ощети бюджета с 300 млн. лв. Затова и в момента в парламента се заражда тайна коалиция "Дим" - от загрижени за хазната депутати от всички цветове. Няма да има политически решения за и против новите предложения, коментират неофициално депутати от различни парламентарни групи. В ГЕРБ темата не е коментирана нито на заседание на парламентарната група, нито от Изпълкома. При експресна неофициална анкета на "Стандарт" се оказа, че половината ГЕРБери биха подкрепили падането на забраната. От мнозинството признават, че тоталното ембарго върху паленето от няколко седмици е тема номер 1 с избирателите. От собствениците на тузарски ресторанти до кварталните барчета хората роптаят, обясняват депутати от мнозинството. А новината, че в Швейцария са отменили забрана след референдум, налива допълнително масло в огъня.

Сред най-върлите противници на пушенето на закрито продължава да е здравната министърка Десислава Атанасова. "Не съм променила мнението си", коментира пред "Стандарт" вчера "тежката артилерия" на ГЕРБ.

Ще направи ли преврат в кръчмите тайната коалиция "Дим"? Всичко зависи от решаващия ход на премиера Бойко Борисов. "Все още има надежда да се смили над нас, пушачите", коментираха многозначно снощи ключови фигури от мнозинството. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай