Събота,

Депутати от "Възраждане" се вмъкнаха напук в парламента

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
839
Депутати от "Възраждане" се вмъкнаха напук в парламента
A
A
A

Днес е първият ден с пленарно заседание, в който в парламента се влиза със зелен сертификат или негативен тест за COVID-19. Режимът беше въведен още на 24 януари.

Голяма част от парламентарната група на партия „Възраждане“ обаче влезе заедно, без да показва ковид сертификат на входа, съобщава бТВ.

„Ние се борим това да отпадне за всички българи. Ще влезем, както влизаме всеки ден. Тези сертификати са противоконституционни“, обяви заместник-председателят на партията Цончо Ганев.

Малко по-късно същото заяви на влизане в Народното събрание и председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той обяви, че няма сертификат и сравни мярката със забраната от 1941 г. в сградата на НС да влизат евреи.  

„Разчитам на моралната съвест на народните представители. Все пак сме си приели правила за достъп и е редно да ги спазваме, направили сме организация“, каза в понеделник председателят на парламента Никола Минчев.

Депутатите не могат да бъдат спирани от представители на НСО при отказ да покажат сертификат или откажат да се тестват.

„Народните представители ще влязат днес в Народното събрание по начина, по който намерят за добре за себе си. Въпросното решение няма как да бъде наложено, защото само по себе си то не съдържа ограничителен режим за допуск до НС, т.е. мерки, които да предотвратят влизането на народни представители без зелени сертификати”, обясни пред Нова телевизия експертът по конституционно право проф. Пламен Киров.

„Когато се създава задължение, би трябвало да следва санкция за неговото неизпълнение. Такава в случая не съществува. Това решение е процедурно решение ад хок, т.е. то не е част нито от правилника на НС, нито от Конституцията. Така че народните представители, които не притежават зелен сертификат, днес ще си влязат на работа и нито служителите на НСО ще могат да ги спрат, нито квесторите”, каза още той.

Срещу входа на парламента има пункт за тестване, който работи от рано сутринта.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички