Депутат от управляващите разкри къде е саботажът на прокуратурата

МВР е разполагала с нужната оперативна информация, за да извърши ареста на Борисов

Депутат от управляващите разкри къде е саботажът на прокуратурата | StandartNews.com

МВР е разполагала с нужната оперативна информация, за да извърши арестите на бившия премиер Бойко Борисов, говорителката му Севделина Арнаудова и ексфинансовия министър Владислав Горанов, заяви пред БНТ заместник-председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" и член на правната комисия Петър Куленски.

Прокуратурата има основна функция в разследването, тя може сама да извършва процесуално-следствени действия. Има доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция от месец юни 2021 година, който е изпратен на прокуратурата още тогава. В него е посочено, че на държавата е била нанесена щета в размер на близо 560 милиона лева вследствие неупражнен контрол от страна на Министерството на финансите над Държавната комисия за хазарта, припомни Куленски.

Според него тук възниква въпросът дали прокуратурата саботира действията по разследването във връзка с корупционните сигнали, защо не разследва и защо не събира доказателства, които касаят информацията за корупция в предходното управление.

"Не искам да коментирам фигурата на Васил Божков като свидетел, но според мен едно лице когато разполага с оперативни данни за извършени престъпления, то прокуратурата би следвало да намери начин да събере тези данни посредством методите в НПК и да инициира съответните производства, за да може виновните за това да получат своите наказания", допълни депутатът и добави, че в случая става въпрос за изнудване.

По думите му атмосферата в Народното събрание в момента е доста нажежена и от "Продължаваме промяната" са длъжни да се справят със ситуацията. По този повод Куленски коментира и закриването на специализираното правосъдие.

"Очакваме тази седмица законопроектът да влезе в пленарна зала, да бъде гласуван на първо четене, след това ще има срок за предложения между първо и второ четене, ще създадем работна група, в която да доизчистим текстовете, има неща, които трябва да допрецизираме относно правата на магистратите и на съдебните служители - да бъдат максимално добре защитени и те да бъдат преназначени на своите нови позиции", поясни той.

Всички съдебни магистрати ще запазят местата си в съдебната система, като ще продължат да бъдат съдии и прокурори, увери депутатът.

"Второто четене се надявам да бъде тази седмица, която предстои в пленарна зала, след това ще имаме една до 2 седмици работа в комисия и се надявам в началото на месец април да гласуваме законопроекта на второ четене в зала и той да стане факт", заяви Петър Куленски.

Той подчерта, че в коалицията са единни и не се очакват изненади, тъй като гласуват консолидирано.

"Нямаме проблем относно това какво да се случи с КПКОНПИ, имаме изцяло нов законопроект, който изисква повече работа, непосредствено след като се закрие специализираното правосъдие, идеята е да се раздели на две", допълни Петър Куленски.

Няма планове за сваляне на имунитета на народни представители от ГЕРБ и Куленски окачестви тази информацията като "поредната спекулация от страна на опозицията".

Той даде оценка и на 100-те дни работа на правителството. "Работим в добро темпо, вървим по график", каза още Куленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай